Skoči do osrednje vsebine

Izšla je knjiga Slovenski diplomatski pojmovnik

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Zbirki Mednarodno pravo, ki jo skupaj s Fakulteto za družbene vede izdaja Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), je izšla nova knjiga, uglednega avtorja in nekdanjega slovenskega diplomata dr. Boža Cerarja, z naslovom Slovenski diplomatski pojmovnik.
Naslovnica knjige v zeleni barvi

Naslovnica knjige Diplomatski pojmovnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Izdana knjiga je pomembna, ker na enem mestu zbere vse temeljne diplomatske pojme, ki so se v zadnjem stoletju uveljavili v mednarodni diplomaciji. Razlago ključnih gesel s področja diplomacije, zunanje politike in mednarodnih odnosov avtor dopolni z osebnimi pričevanji o doživetjih v diplomaciji, kar knjigi doda posebno iskrivost in berljivost. Kakovostni priročnik bo tako v pomoč vsakomur, ki so mu ta področja blizu ali pa jih šele želi proučevati.

Diplomacija je obrt z lastno terminologijo, stroka z lastnimi tehnikami in metodami ter tudi z lastnim pojmovnim aparatom in besednjakom. Za uspešno in usposobljeno diplomacijo je še posebej pomembno razumevanje diplomatske terminologije. Ta je odraz prakse držav, njena pravilna uporaba pa odraz strokovnosti.

»Še posebna dodana vrednost h kakovosti njegovega diplomatskega pojmovnika je, da se Cerar ne ustavi na ravni že omenjenih podobnih klasičnih del. V besedilo vključi tudi izraze, dogajanja in osebnosti iz slovenske diplomatske zgodovine. Prav to pa je posebnost tega pojmovnika. /…/Ta dodatna obogatitev diplomatskega pojmovnika je zato pomembna tudi za razvoj slovenskega “diplomatskega jezika” in torej tudi obogatitev knjižne slovenščine« , je v predgovoru zapisal prof. dr. Ernest Petrič.

Dr. Božo Cerar je diplomat, pravnik in publicist. Kot slovenski veleposlanik je služboval v Kanadi, na Poljskem, pri zvezi NATO, v Mehiki in v ZDA. Bil je tudi državni sekretar na MZZ. Napisal je več strokovnih in leposlovnih del in je redni komentator zunanjepolitičnega dogajanja.