Skoči do osrednje vsebine

Spremembe pri začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji

Od 23. aprila do 2. maja je, pod določenimi pogoji in omejitvami, dovoljeno: izvajanje kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih javnih kulturnih prireditev, kolektivno uresničevanje verske svobode na prostem in izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja. Poleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino so znova odprti arhivi.

Obveščamo vas, da sta 23. aprila 2021 začela veljati Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji

Z Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji  (Uradni list RS, številka 63/21) so pod določenimi pogoji in omejitvami poleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino znova odprti arhivi in dovoljeno je izvajanje javnih kulturnih prireditev (kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih).

Poleg ostalih pogojev in omejitev je določeno, da omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne velja za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi začasnih ukrepov v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti je obvezno testiranje nastopajočih, izjema so le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili. Pri izvajanju javnih kulturnih storitev, tako v zaprtih prostorih kot na odprtih površinah, je obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 in smiselno upoštevanje higienskih priporočil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Z Odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, številka 63/21) se možnost kolektivnega uresničevanja verske svobode širi tudi na odprte površine pod določenimi pogoji in omejitvami ter dovoljuje izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

Pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je obvezno testiranje oseb, ki to dejavnost izvajajo, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter upoštevanje varne medosebne razdalje. Pri kolektivnem uresničevanju verske svobode je obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 in smiselno upoštevanje higienskih priporočil ministrstva za zdravje in NIJZ.

Odloka veljata do vključno 2. maja 2021.