Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec na sestanku z rektorji mreže priznanih evropskih univerz The Guild

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica prof. dr. Simona Kustec se je danes popoldan udeležila virtualnega sestanka prestižne mreže evropskih univerz The Guild, kjer so razpravljali o premoščanju vrzeli na področju raziskav in inovacij v Evropi.

Izpostavila je novo učinkovitejšo upravljanje Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), prioriteto Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v okviru prihajajočega predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU, ki bo usmerjena tudi v zmanjšanje te vrzeli in pospeševanju razvoja. Prenovljen program Obzorje Evropa, mehanizem za reintegracijo raziskovalcev, prizadevanja za bolj uravnotežene toke mobilnosti in kroženje možganov ter nujno sodelovanje in vključevanje vseh deležnikov, so ključni cilji prenovljene ERA. Ministrica je ob tem poudarila, da je primarna naloga na politični ravni zagotoviti takšno upravljanje, ki bo zastavljene cilje prevedel v konkretne ukrepe, reforme in vlaganja.

Članica mreže The Guild je tudi Univerza v Ljubljani, zato se je dogodka udeležil tudi rektor Univerze v Ljubljani dr. Igor Papič.

"Evropa potrebuje novo vizijo znanja, ki bo uspešno odgovorila na velike izzive sedanjosti in prihodnosti", je poudarila ministrica prof. dr. Kustec in dodala, da ta vizija lahko nastane samo v tesnem sodelovanju med predstavniki visokega šolstva, znanosti in raziskav, tako na sistemski kot institucionalni ravni. Izpostavila pa je tudi nujnost sodelovanja visokošolskega prostora z gospodarstvom, saj lahko le tako dosežemo največji ekonomski in družbeni učinek. Vsi prisotni rektorji prestižnih evropskih univerz so se s tem strinjali in pozdravili prizadevanje Slovenije na tem področju.

V ponedeljek, 26. aprila, se bo ministrica prof. dr. Simona Kustec srečala še s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta prof. Jean-Pierre Bourguignon.