Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 21. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.221.939 testiranj s PCR in HAG testi. 21. 4. 2021 je bilo opravljenih 29.886 testiranj, od tega 4.258 s PCR in 25.628 s HAG testi. Potrjenih je bilo 745 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,5 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 21. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 620 bolnikov s COVID-19, od tega 154 na intenzivni negi, 59 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 11 oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 4. 2021 vključenih 896 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 117 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Služba za podporo štabu CZ RS je usklajevala postopke za prevzem in razvoz hitrih antigenskih testov za COVID-19.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi ter ponekod cepljenje za skupine po prioriteti.

Gasilske enote širšega pomena so izvajale razkuževanja objektov v javni rabi ter medicinskih vozil in opreme.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 9.04 se je v Šmarjah, občina Koper, pri stadionu prevrnil delovni stroj in poškodoval delavca. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prehospitalna enota Obala ter motorist reševalec. Poškodovano osebo, so že pred prihodom reševalcev tamkajšnji delavci namestili v manjši tovornjak in skušali prepeljati v Splošno bolnišnico Izola. Po 50 metrih so naleteli na reševalca motorista in gasilce. Poškodovanca so oskrbeli skupaj s Prehospitalno enoto in ga z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Gasilci so tudi nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator in urejali promet.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 10.38 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik s helikopterjem prepeljala poškodovano osebo iz Črnomlja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.20 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuzenica, Radlje ob Dravi in Muta nadaljevali iskanje pogrešane osebe na reki Dravi. S čolni so pregledali brežino reke od hidroelektrarne (HE) Vuzenica do ribnika Reš. Del reke Drave so pregledali s sonarjem. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.48 se je na cesti Ročinj–Kanal v občini Kanal ob Soči pripetila prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so protinaletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 7.19 je na Gorenjesavski cesti v Kranju v mizarski delavnici prišlo do pregrevanja v zbiralniku lesnih odpadkov. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Stražišče in Breg ob Savi so pogasili in prekopali tleč material in izpraznili skladišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 v Verovškovi ulici, občina Ljubljana, gorel nadstrešek vrtne lope. Požar je pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana gasil z gasilnikom občan. Gasilci so požar dokončno pogasili in odstranili goreče dele.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.55 so v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so odstranili drva iz peči centralne kurjave, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.40 je na avtocesti uvoz v Šentrupert v smer Celje, občina Braslovče, zagorelo pri gumi tovornega vozila. Začetni požar je omejil voznik. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Ločica ob Savinji in Polzela so požar pogasili ter ohlajali zavore in podvozje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.15 je na Lendavski cesti v Murski Soboti na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so požar, ki je zajel območje motorja na vozilu, pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 7.08 je ob Dogoški cesti v Mariboru gorelo v rastlinjaku velikosti 8x5 metra. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Dogoše so požar hitro lokalizirali in pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.19 je na Partizanski ulici v Radljah ob Dravi pri iznosu zalogovnika iz stanovanjske hiše, izteklo kurilno olje. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so preprečili iztekanje in sanirali izteklo tekočino.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.53 so v zaselku Rijavci na Trnovem, občina Nova Gorica, našli ročno bombo, mase 0,15 kilograma. Posredovali so pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in pripadnik NUS Gorenjske in Ljubljanske regije, ki so na kraju uničili nevarno najdbo italijanske izdelave iz druge svetovne vojne.

Ob 14.39 so na vrtu pri hiši v Pod Škabrijelom v občini Nova Gorica našli topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Posredovala sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta nevarno najdbo odstranila na varno.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.42 so v Šmarjeti pri Celju, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata v hišo in skupaj z reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili pomoč starejši onemogli osebi.

Izpostava Koper

Ob 16.33 se je na Ankaranski cesti v Kopru, v nakupovalnem središču, osebi zagozdila roka v tekoče stopnice, ki so se ustavile. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in Prehospitalna enota Obala. Reševalci so osebo, ki je bila že izven trgovskega centra, oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.34 je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju oseba padla z mosta v kanjon reke Kokre. Gasilci GARS Kranj so jo s pomočjo vrvne tehnike dvignili iz kanjona in predali reševalcem NMP Kranj. V času intervencije je bila na cesti popolna zapora.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.11 so v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer je bila poškodovana oseba.

Ob 19.30 so na ulici Polje v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, v katerem so našli pogrešano osebo. Oseba ni potrebovala zdravniške pomoči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.49 so na Bevkovem trgu v Novi Gorici, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, iz kletnega prostora novogoriškega gledališča prečrpali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/