Skoči do osrednje vsebine

Prihodnji teden se odpirajo tudi visokošolski zavodi in študentski domovi

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19, se s 26. aprilom 2021 odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov in tudi študentski domovi.

V Sloveniji je še vedno razglašena epidemija, zato je dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še vedno nujno potrebno.

Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, številka 60/21) velja do 25. aprila 2021. V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 se tako s 26. aprilom 2021 odpirajo višje in visokošolski zavodi in študentski domovi, in sicer brez doslej določenih omejitev in izjem.

Ob tem je treba poudariti, da je odpiranje višjih in visokošolskih zavodov v prvi vrsti namenjeno temu, da se zagotovi uspešno dokončanje študija študentom. To pomeni izvajanje tistih študijskih dejavnosti, ki jih ni mogoče izvajati na daljavo (na primer laboratorijske vaje, seminarji, terenske vaje, delo v simulatorjih, delo v studiu in ateljejih). 

Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in z izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi visokošolskega zavoda in potrebami študijskega procesa. Pri izvajanju v živo je dosledno treba upoštevati zadostno fizično razdaljo najmanj 1,5 m saj se poleg kapljičnega širjenja okužb virus širi tudi preko aerosolov, ki lahko s slabim zračenjem obstanejo dlje časa v zraku, zato je pomembno redno prezračevanje vseh prostorov zavoda, upoštevanje omejitev števila oseb v prostoru glede na velikost prostora in kubaturo zraka ter higienskih in drugih priporočil NIJZ. Obvezna je uporaba mask, in sicer tako za zaposlene kot študente v vseh prostorih visokošolskega zavoda. Dodajamo, da pregrada iz pleksi stekla ne zagotavlja dovoljšne in ustrezne zaščite.

Poleg obveznega testiranja zaposlenih na virus SARS-CoV-2 v skladu z določbami Odredbe o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, številka 11/21), je priporočeno testiranje tudi za študente.

Odpirajo se tudi študentski domovi, pri čemer poudarjamo, da je potrebno skrbno upoštevati priporočila in epidemiološka navodila NIJZ. Študenti bodo informacije glede možnosti bivanja dobili od študentskih domov.