Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec za izboljšanje stanja na področju energetske učinkovitosti stavb

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja ministrov, pristojnih za energijo, na katerem so med drugim opravili politično razpravo o strategiji »Val prenove za Evropo«, kjer so se osredotočili predvsem na priložnosti, ki jih prenova stavb ponuja v času okrevanja po epidemiji koronavirusa.
Minister Vrtovec na videokonferenčnem zasedanju ministrov, pristojnih za energijo

Minister Vrtovec na videokonferenčnem zasedanju ministrov, pristojnih za energijo | Avtor: MZI

Minister Vrtovec je v razpravi pozdravil pripravo strategije Val prenove za Evropo, ki lahko prispeva k izboljšanju stanja na področju energetske učinkovitosti stavb. »Če želimo izkoristiti ves stavbni energetski potencial za energetsko prenovo stavb, bomo morali upoštevati tudi problematiko potresa, požara in omejitev kulturne dediščine, saj je energetska prenova v več primerih s tem neločljivo povezana,« je dejal in dodal, da bo Slovenija uporabila mehanizem za okrevanje in odpornost za nadaljnje prepotrebno izboljševanje energetske učinkovitosti stavb, zlasti tistih, ki so ključne za boj proti epidemijam, to so na primer bolnišnice in domovi za starejše.

Evropski ministri za energijo so spregovorili tudi o povezovanju energetskih sektorjev, s poudarkom na vlogi decentralizirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije. Ti procesi prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest in izboljšanju konkurenčnosti podjetij s privabljanjem zasebnih naložb. Minister Vrtovec je poudaril, da bi bilo smiselno razmisliti o tem, da se samooskrba uredi z evropsko uredbo, v kateri bi bile natančno opredeljene vse pravice in dolžnosti samooskrbovalcev enotno za vso EU. »Kar se tiče skupnosti za oskrbo z energijo iz obnovljivih virov, je trenutno veljavna direktiva zelo skopa in v praksi se pojavlja veliko vprašanj izvedljivosti tega koncepta. Bolje bi morali obravnavati tudi samooskrbo po različnih sektorjih. Samooskrba v industriji ali v storitvenem sektorju ima drugačne zakonitosti kot samooskrba gospodinjstev,« je še opozoril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.