Skoči do osrednje vsebine

Letošnji svetovni dan Zemlje namenjen zelenim tehnologijam in inovacijam za obnovo ekosistema

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes že 51. leto zapored obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki opozarja na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Letos je namenjen obnovi našega planeta, naravnim procesom, novim zelenim tehnologijam in inovacijam za obnovo našega ekosistema. Obnova Zemlje je dopolnitev prilagajanju in blažitvi podnebnih sprememb. Vsi potrebujemo zdravo okolje, ki podpira naša življenja, zdravje, delovna mesta in blagostanje. Zdrav planet ni izbira, temveč nujnost.

Svetovni dan Zemlje ni samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji, za kar nam bodo hvaležne naslednje generacije in Zemlja sama.

Na današnji dan in v znak zavezanosti podnebnim ukrepom poteka globalni podnebni vrh, ki ga gostijo Združene države Amerike, na njem pa sodelujejo vse večje države, ki prispevajo k onesnaževanju okolja.

Ministrstvo za zunanje zadeve RS je zavezano aktivni okoljski diplomaciji in mednarodnim podnebnim ukrepom, ki bodo pomagali ohraniti naš planet. V času podnebne konference v Glasgowu novembra 2021 bomo v vlogi predsedujoče Svetu EU usmerjali države EU v pogajanjih, ki bodo določali prihodnje podnebne ukrepe na svetovni ravni.