Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 20. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.190.307 testiranj s PCR in HAG testi. 20. 4. 2021 je bilo opravljenih 29.811 testiranj, od tega 4.816 s PCR in 24.995 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.034 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,5 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 20. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 631 bolnikov s COVID-19, od tega 155 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 4. 2021 vključenih 1.128 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 123 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Psiholog Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Potekala so brezplačna množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi ter distribucija hitrih testov za samotestiranje na osnovne šole.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.23 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS (Republike Slovenije) za okolje zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Tolmina, 63 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Tolmina in okoliških krajev. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 11.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletela v Majšperk, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Majšperk so zavarovali kraj pristanka helikopterja na igrišču v Majšperku ter nudili pomoč reševalcem pri transportu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.35 sta na cesti v Grobelnem v občini Šentjur trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Kranj

Ob 7.00 je v Podbrezjah, občina Naklo, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.02 je prišlo do prometne nesreče treh osebnih vozil na Dolenjski cesti v Lavrici v občini Škofljica. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana so bili udeleženci že izven vozil in v oskrbi reševalcev NMP.  Gasilci so odklopili akumulatorje in zavarovali kraj nesreče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.46 je v naselju Police v občini Gornja Radgona osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in rešili iz vozila nepoškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.42 je na ajdovski obvoznici v Ajdovščini osebno vozilo trčilo v obcestno luč. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, očistili vozišče razlitih motornih tekočin in nudili delavcu avto vlek pri nalaganju poškodovanega vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.05 sta  v naselju Gortina v občini Muta trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, pomagali policiji pri usmerjanju prometa, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine ter očistili cestišče. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovani osebi oskrbeli ter ju prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.44 so v naselju Mali Obrež, občina Brežice, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Mali Obrež in Veliki Obrež so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 11.42 so v kraju Primož pri Ljubnem, občina Ljubno ob Savinji, zagorele saje v dimniku objekta. Požar so pogasili gasilci iz PGD Ljubno ob Savinji, Radmirje in Okonina.

Izpostava Kranj

Ob 17.49 se je v Žiganji vasi v občini Tržič začel širiti požar v garaži. Gasilci PGD Križe, PGD Bistrica pri Tržiču so požarišče razkopali, pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Ob 19.37 je na Kidričevi ulici v Kranju zagorelo v eni izmed učilnic osnovne šole. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica, Britof, Kranj-Primskovo, Bitnje in Stražišče so požar, ki je zajel ostrešje osnovne šole, pogasili, prostore prezračili in razkopali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.01 je v  Podpeči, občina Brezovica, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Podpeč, ki so dimnik pogasili, pregledali in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 5.57 je v Sulčji ulici, občina Ljubljana, v baraki gorel lesen steber. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 10.20 so gasilci PGD Tacen so z vodo zalili tlečo žerjavico po včerajšnjem požaru gospodarskega poslopja na Kajakaški cesti v Ljubljani.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.28 je zagorel traktor v gozdu pri kraju Bočna v občini Gornji Grad. Pred prihodom gasilcev PGD Bočna, Gornji Grad in Nova Štifta, je lastnik požar pogasil. Gasilci so zavarovali kraj in dokončno pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.25 je na regionalni cesti med Senožeti in Ribčami, občina Litija, zagorelo osebno vozilo. Aktivirani so bili gasilci PGD Ribče, Litija in GB Ljubljana, ki so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.15  je v Toplicah v Rimskih Toplicah v občini Laško zagorelo drevo, ki je nato padlo na elektro vodnike. Posredovali so gasilci PGD Rimske Toplice, ki so drevo pogasili ter pregledali okolico, delavci elektro Celja pa so drevo odstranili.

Ob 19.04 je na Pristovškovi ulici v Vojniku zagorela živa meja. Gasilci PGD Vojnik so požar pogasili in pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 21.03 so v ulici Pod smreko v Črnomlju stanovalci večstanovanjskega  objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Črnomelj so pregledali vse prostore v bloku in ugotovili, da zaradi slabega stanja dimnika prihaja po zračnikih do širjenja vonja po žveplu. Stanovalcem so svetovali zračenje stanovanj in do prihoda dimnikarja odsvetovali kurjenje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 13.00 se je v potoku na Golniku v občini Kranj, s stare zapuščene čistilne naprave ponovno začelo širiti onesnaženje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so po daljšem pregledu našli izvor onesnaženja, o dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 so gasilci PGD Tolmin so posredovali v Gorenjem Logu v občini Tolmin, kjer se je pred dnevi prevrnil traktor. Opravili so sanacijo razlitih motornih tekočin traktorja ter pobrali nameščene pivnike na gladini reke Soče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.00 so na območju hriba Jelenk v občini Kanal pričeli z načrtovanim izrednim uničevanjem neeksplodiranih ubojnih sredstev. Izvedli so jo pripadniki Državne enote  za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske in Gorenjsko-Ljubljanske regije. Uničili so neeksplodirana ubojna sredstva v skupni teži 491,2 kg, italijanske in avstrijske izdelave. Sodelovali so tudi gasilci PGD Kanal ter reševalci iz Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica ter policija.

Ob 8.08 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala v Opatjem selu v občini Miren-Kostanjevica. Odstranila sta 4 kose Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) v skupni teži 61,4 kg, italijanskega in avstrijskega porekla iz prve svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 8.39 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na odlagališču smeti v Stari Gori v občini Nova Gorica, odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne.

Ob 9.03 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske v kraju Dolga Poljana v občini Ajdovščina odstranila šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanskega porekla iz prve svetovne vojne. Najdbo sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Ob 17.21 se je v naselju Kanalski Lom, občina Kanal, našla topovska granata kalibra 149 milimetrov, mase 44,3 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila na varno.

Ob 17.42 sta v naselju Volčja Draga, občina Renče–Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 102 milimetra, mase 13 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.53 so pri naselju Vukovci, občina Črnomelj, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili iz obdobja druge svetovne vojne najdeno ročno bombo angleške izdelave in šest kosov pehotnega streliva italijanske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.21 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje posredovali v stanovanju na Okrogarjevi ulici v Celju, kjer je prišlo do izliva vode. Opravili so ogled kraja in zaprli dovod vode v stanovanju.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.19 so v naselju Dol pri Borovnici, občina Borovnica, gasilci PGD Borovnica, nudili pomoč reševalcem ZD Vrhnika in NMP UKC Ljubljana pri iznosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve  nudili pomoč pri sestopu stanovalke, ki je obtičala ujeta na balkonu med prvo in drugo etažo večstanovanjske hiše na Pokopališki ulici v Ljubljani.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 so gasilci PGD Cerkno s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Platiševi ulici v Cerknem, v katerem je bila onemogla oseba. Nudili so tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.48 je na Vodenski cesti v Trbovljah osebno vozilo nasedlo na robnik. Gasilci PGD Trbovlje mesto so vozilo dvignili z blazinami in postavili nazaj na vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/