Skoči do osrednje vsebine

Božidar Fink (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Božidarja Finka. Bil je zagotovo eden od tistih Slovencev v Argentini, ki je bil zaslužen za to, da je Argentina kot ena prvih držav na svetu priznala samostojnost in neodvisnost Slovenije.
Božidar Fink, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Božidar Fink in več na slovenci.si.

Božidar Fink | Avtor: Vir: ognjisce.si

Za njegov velik prispevek ga je slovenska država na slovenski kulturni praznik leta 1997 odlikovala s Častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge v dobro Republiki Sloveniji pri njenem mednarodnem priznanju in uveljavljanju.

Gospod Fink je svoje delo, ne le v času osamosvajanja Slovenije ter v letih po njej, temveč ves čas svojega življenja v Argentini, opravljal kot velik slovenski domoljub, zvest slovenstvu in njeni duhovni tradiciji. »Delo za ideale ne sme iskati plačila in časti. Moj ideal je vedno bil slovenstvo v vsem, kar ta pojem obsega, in z vsem, kar služi tej naši danosti. Svoje in naše slovenstvo sem vedno vstavljal v okvir domovine, ki sem jo razumeval v podobi matere hraniteljice. Ko nam je bila domovina vzeta, sem se opiral na rojake z enako usodo, pri tem pa sem vedno mislil na dovršitev razvojnega procesa slovenstva v samostojni državi. Miselna shema mi je bila torej lok: narod – domovina – država,« je nekje zapisal.

Več o Božidarju Finku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si .