Skoči do osrednje vsebine

Romana Martinčič: S cepljenjem bomo epidemijo zamejili

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič.

Kot je v uvodu povedala Maja Bratuša, je bilo včeraj opravljenih 3537 PCR-testov in 39.436 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 718 novih okužb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 737, včeraj je bilo 785.

V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 184 bolnikov, od tega 49 na intenzivni terapiji. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, ostaja visoko, in sicer 649. V bolnišnicah je včeraj umrlo pet oseb.

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič je dejala, da je v Domu starejših občanov Trbovlje povečano število okuženih, pritisk na bolnišnice je še vedno zelo velik. Vendar pa direktorica ne pričakuje še dodatnega pritiska na bolnišnice. Poudarila je, da bomo le s cepljenjem zamejili epidemijo.

Po besedah državnega sekretarja na MDDSZ Cveta Uršiča so največje žrtve epidemije ravno domovi za starejše. Na vrhuncu epidemije je bilo med stanovalci domov v enem tednu več kot 1150 okuženih in več kot 430 okuženih zaposlenih. Zahvaljujoč testiranju, cepljenju in ozaveščanju vseh pristojnih institucij se je število okuženih v spomladanskih mesecih, glede na število okuženih konec lanskega leta, bistveno zmanjšalo. Tako je bilo v tednu od 5. do 11. aprila vseh okuženih stanovalcev devet in vseh okuženih zaposlenih 19. Zahvalil se je vodstvu domov, zaposlenim in stanovalcem, ker so se odločili za cepljenje.

V preteklem tednu je bilo okuženih skupno 47 stanovalcev in 26 zaposlenih. Največ jih je v Domu upokojencev Trbovlje, sledita Dom starejših občanov Domžale in Dom starejših občanov Fužine.

Poudaril je, da domovi ob upoštevanju vseh ukrepov ostajajo odprti za obiskovalce. Državni sekretar je vse zaposlene in oskrbovance v domovih tudi pozval k cepljenju, če tega še niso storili.