Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na odprtju razstave o dr. Branislavi Sušnik

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v imenu Ministrstva za zunanje zadeve udeležil virtualnega odprtja razstave o antropologinji dr. Branislavi Sušnik "La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju".
plakat in vabilo na razstavo

Otvoritev razstave o dr. Branislavi Sušnik | Avtor: Slovenski etnografski muzej

Razstavo gosti Slovenski etnografski muzej, pripravljena pa je bila v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in muzejem Barbero v Asuncionu. Sodi v okvir aktivnosti obeleževanja stote obletnice rojstva dr. Branislave Sušnik, ki so se začele v lanskem in se nadaljujejo v letošnjem letu.

Državni sekretar dr. Raščan se je v pozdravnem nastopu zahvalil organizatorjem, da so odprtje razstave časovno povezali s tretjo mednarodno konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov (LAK), ki v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in pod okriljem Blejskega strateškega foruma poteka ta teden v virtualni obliki.

Izrazil je zadovoljstvo, da je stota obletnica rojstva dr. Branislave Sušnik Slovenijo in Paragvaj povezala v nove zgodbe medsebojnega sodelovanja na področjih političnega dialoga ter kulture, znanosti in gospodarstva. Zagotovil je, da si bo Slovenija še naprej prizadevala krepiti odnose s Paragvajem in ostalimi državami Latinske Amerike, ter poudaril, da je prav to cilj konference Dnevi LAK. Pomembna priložnost bo tudi prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Veleposlaniku Juanu Franciscu Facettiju se je dr. Raščan zahvalil, da spomin na življenje in delo dr. Branislave Sušnik ohranjajo tudi v Paragvaju.