Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na 69. zasedanju komisije UNECE

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil 69. zasedanja Gospodarske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE), ki poteka 20. in 21. aprila 2021 v virtualni obliki. Tokratno zasedanje je posvečeno temi "Promocija krožnega gospodarstva in trajnostne rabe naravnih virov v UNECE regiji".
logo v barvnem krogu

Gospodarska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE) | Avtor: UNECE

Dr. Raščan je v svojem nagovoru pozval, da aktualno krizo, ki jo je povzročila pandemija Covid-19, izkoristimo za oblikovanje bolj regenerativnega in odpornega gospodarstva in družbe. Slovenija je bila ena prvih držav, ki je sprevidela pomen sistemskega prehoda iz linearnega v krožni gospodarski model, če želimo ohraniti naravne vire za prihodnje rodove in zavarovati planet. Dr. Raščan je pri tem izpostavil pomen definiranja jasne vizije, politik in gospodarskih spodbud, izobraževanja in usposabljanja, zlasti pa partnerstev med predstavniki ministrstev, podjetij, raziskovalci, lokalnimi skupnostmi in civilno družbo. Le na ta način lahko oblikujemo in uresničujemo trajnostne, inovativne in usklajene rešitve.

Dr. Raščan je v zaključku poudaril, da je v današnjem močno soodvisnem svetu tovrstna temeljita sistemska in kulturna sprememba mogoča le, če se zgodi na globalni ravni. Zato potrebujemo sodelovanje in partnerstva. "Slovenija bo aktivno podpirala prehod držav Zahodnega Balkana v krožno gospodarstvo v okviru njihovega pristopnega procesa k EU in v okviru implementacije Zelenega dogovora za Zahodni Balkan. Prav tako je Slovenija pripravljena deliti svoje izkušnje z ostalimi članicami UNECE", je še dejal dr. Raščan.