Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo članica v Odboru za miroljubno uporabo vesolja pri OZN

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zaradi širjenja prisotnosti Republike Slovenije v vesolju se je Vlada RS odločila vključiti v delo Odbora, ki v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja.
Vesolje

Vesolje | Avtor: Nicholas Jones, Flickr

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju je s podporo delegacije EU na zasedanju Znanstveno-tehničnega pododbora Odbora za miroljubno uporabo vesolja pri OZN danes namreč uradno najavilo slovensko kandidaturo za članstvo v Odboru.

Slovenija že vrsto let krepi svoje aktivnosti v vesolju, septembra leta 2020 pa je v vesolje poslala tudi svoja prva satelita, Nemo HD in Trisat. Vlada RS se je za članstvo v Odboru odločila zaradi načrtov naše države za širite prisotnosti v vesolju, saj tudi slovenska podjetja postajajo vedno močnejši igralci v vesoljskem sektorju.

Odbor za miroljubno uporabo vesolja (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space - COPUOS) že preko 60 let igra ključno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja, preučevanju vesoljskih dejavnosti, spodbujanju vesoljskih raziskav in reševanju pravnih izzivov povezanih z raziskovanjem vesolja, zato je članstvo Republike Slovenije v njem toliko bolj pomenljivo. Sprejem Slovenije v članstvo bo Generalni skupščini priporočilo Plenarno zasedanje Odbora avgusta 2021.