Skoči do osrednje vsebine

Najava kandidature Republike Slovenije za članstvo v Odboru za miroljubno uporabo vesolja pri OZN (COPUOS)

V luči načrtov Slovenije za širitev njene prisotnosti v vesolju se je Vlada RS odločila vključiti v delo Odbora, ki že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja.
Vesolje. Črno ozadnje z zvezdami.

Vesolje | Avtor: Nicholas Jones, Flickr

Vlada RS je na svoji 59. redni seji dne 24. 2. 2021 odločila, da se  RS včlani v Odbor za miroljubno uporabo vesolja pri OZN (COPUOS), in naložila Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvu za zunanje zadeve, da izvedeta vse potrebne postopke za včlanitev.

Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju je s podporo delegacije EU na zasedanju Znanstveno-tehničnega pododbora COPUOS 19. aprila uradno najavilo slovensko kandidaturo za članstvo v Odboru.

Slovenija že vrsto let krepi svoje aktivnosti v vesolju, septembra leta 2020 je v vesolje poslala svoja prva satelita, Nemo HD in Trisat. Tudi slovenska podjetja postajajo vedno močnejši igralci v vesoljskem sektorju. V luči načrtov Slovenije za širitev njene prisotnosti v vesolju se je Vlada odločila za članstvo v Odboru, ki že preko 60 let igra pomembno vlogo pri mednarodnem sodelovanju in miroljubni uporabi vesolja, preučevanju vesoljskih dejavnosti, spodbujanju vesoljskih raziskav in reševanju pravnih izzivov povezanih z raziskovanjem vesolja.

Slovenija je s tem pomembnim korakom začela postopek včlanitve v COPUOS. Sprejem Slovenije v članstvo bo Generalni skupščini priporočilo Plenarno zasedanje Odbora avgusta 2021.