Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU s Hrvaško

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila konzultacije o aktualnih vprašanjih v EU z generalno direktorico Uprave za Evropo v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Hrvaške Zrinko Ujević.
med avdio-video konferenco

Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Uvodoma sta sogovornici izrazili zadovoljstvo nad okrepljenim dialogom med državama. Slovenija in Hrvaška delita števila sorodna stališča in poglede glede aktualnih vprašanj EU.

Generalni direktorici sta si izmenjali informacije o trenutnih epidemioloških razmerah covida-19 v obeh državah ter ukrepih, sprejetih za zajezitev pandemije.

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Slovenija si bo prizadevala zlasti za krepitev odpornosti EU, okrevanje evropskega gospodarstva z upoštevanjem zelenega prehoda in digitalne preobrazbe ter krepitev vladavine prava in evropskega načina življenja. Na zunanjepolitičnem področju pa predvsem za nadaljevanje približevanja držav Zahodnega Balkana evroatlantskim integracijam.

Sogovornici sta pozornost namenili tudi načrtovanim aktivnostim v okviru Konference o prihodnosti Evrope, kjer bo imela Slovenija posebno vlogo tudi kot predsedujoča Svetu EU. Izmenjali sta si stališča držav glede prihajajočega t. i. socialnega vrha, ki bo 7. in 8. maja na Portugalskem, prihodnjih odnosih EU z Združenim kraljestvom ter glede nekaterih drugih zakonodajnih dosjejev EU, vključno s Paktom o azilu in migracijah, evropsko zdravstveno unijo ter aktoma o digitalnih storitvah in trgu.