Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Zajc: Od 19. aprila v osmih regijah omogočena strežba na terasah

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Simon Zajc, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Včeraj je bilo opravljenih 4278 PCR testiranj in 24.242 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 891 novih okužb (pred enim tednom kar 1527). Sedemdnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 931, kar je bistveno manj kot smo poročali včeraj. Vse skupaj očitno kaže na uspešnost zaprtja države v minulem tednu.

14 in 7-dnevna incidenca sicer ostajata visoki. Na grafu, ki prikazuje 14-dnevno incidenco po statističnih regijah imata najvišji incidenci primorsko-notranjska regija (813) in savinjska regija (792), najnižji incidenci pa imata posavska regiji (483) in obalno-kraški regija (435).

Državni sekretar Zajc: Z dodatnimi sprostitvami bodo lažje zadihali gostinci in prebivalci

Na včerajšnji seji vlade smo sprejeli nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, je uvodoma povedal državni sekretar (DS) na MGRT Zajc. Veljal bo od 19. do vključno 25. aprila, z njim pa podaljšujemo izjeme, ki so bile že do sedaj v veljavi. S tem odlokom v oranžno obarvanih statističnih regijah (Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska regija) med 7. in 19. uro dovoljujemo tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

Poudaril je, da bo opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov bo dovoljeno le za mizami in ob upoštevanju razdalje: najmanj 1,5 metra med osebami in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo bodo lahko sedele največ 4 osebe. Zaradi ukinitve policijske ure za osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, ne bo časovne omejitve.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je tudi z novim odlokom še naprej dovoljeno v vseh regijah, kot tudi priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost, za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

Tako gostinci kot državljani bomo s temi sprostitvami nekoliko lažje zadihali, je poudaril državni sekretar Zajc. V želji, da ohranimo v Sloveniji gostinsko in druge dejavnosti še naprej odprte, je vse pozval k doslednemu upoštevanju navodila in pogojev NIJZ. To bo, je dejal Zajc, pomembno prispevalo tudi k hitrejšemu okrevanju gostinske in drugih dejavnosti, pa tudi k temu, da se kot država čimprej obarvamo zeleno in vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo.

Med odgovori na novinarska vprašanja je DS Zajc povedal, da vlada dokončne odločitve glede PKP9 še ni sprejela.

NZLOH: Britanski sev v Sloveniji prevladujoč

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da je britanski sev postal glavna različica novega koronavirusa pri nas in je povsem prevladujoč. Beležimo 25 odstotni prirast glede na prejšnji teden, razveseljujoče pa je, da se vse ostale različice ne širijo tako močno. Pozitivno je tudi to, da se omenjena različica širi linearno in ne več eksponentno, kot so to nakazovali trendi prejšnji teden.

Omenila je tudi, da so zabeležili že 90 primerov, ko je šlo za ponovno okužbo oz. okužbo po cepljenju.

Zdravstveni inšpektorat: Dnevna prisotnost inšpektorjev izboljšuje situacijo v cepilnih centrih

Nadzor nad izvajanjem cepljenja je zaradi omejenih količin cepiva in zaostrene epidemiološke situacije trenutno glavna prioriteta Zdravstvenega inšpektorata, je na današnji novinarski konferenci povedala Deana Potza. Zdravstveni inšpektorat je strategijo nadzora v cepilnih centrih spremenil: tako so inšpektorji v cepilnih centrih po novem prisotni na vsak cepilni dan. Namen nadzora je dosledno izvajanje strategije in s tem zagotavljanje enakopravne obravnave posameznih prednostnih skupin na ravni države. Med 5. in vključno 11. aprilom je bilo tako opravljenih 172 nadzorov (od tega 171 rednih ter 1 izredni nadzor na podlagi prejete prijave). Ob nadzorih so po besedah Potze ugotovili, da 27 od 61 cepilnih centrov aktivno vabi upravičence na cepljenje, pa tudi, da v 12 cepilnih centrih v državi cepilne sezname še vedno vodijo ročno. Poudarila je tudi, da so s križanjem podatkov o organiziranosti cepljenja v posameznih cepilnih centrih in precepljenosti posamezne regije ugotovili, da organizacija cepljenja ni ključna za delež precepljenosti.

V sedmih cepilnih centrih so zdravstveni inšpektorji sicer ugotovili določene neskladnosti, predvsem v zvezi z izvajanjem cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.

Sicer pa so inšpektorji od 5. do vključno 11. aprila opravili 4206 nadzorov. Izrečenih je bilo 15 prekrškovnih sankcij, 300 opozoril po zakonu o prekrških in 163 upravnih ukrepov. Deana Potza je ob koncu ponovno opozorila, da razmere ostajajo resne, zato je treba - kljub utrujenosti – ukrepe še naprej spoštovati.

Pečjak: Ob kršitvah policisti večinoma izrekajo le opozorila

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak je povedal, da je policija v zadnjih treh tednih (od 25. marca do vključno 14. aprila) povečala število nadzorov, prav tako se je v tem obdobju povečalo število klicev občanov, ki so prijavljali domnevne kršitve ukrepov. Poudaril je, da poskuša policija pri nadzorih s področja spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenje virusa z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseči njihovo spoštovanje. Policija pri tem vedno izhaja iz načela sorazmernosti.

Tako so policisti v obdobju dnevno opravili v povprečju 2.150 nadzorov in sprejeli 294 prijav občanov. Izrečenih je bilo 5849 ukrepov, od tega 4999 opozoril (ali več kot 85 % vseh ukrepov) in izdali 824 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov je pri tem šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja – omejitve združevanja, gibanja ali nošenja mask. Zaradi neupoštevanja ukrepanja policista je bil v 10 primerih uveden postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. 16 kršitev so policisti odstopili zdravstvenemu inšpektoratu.  

Ukrepi ob prehodih meje

V zadnjih treh tednih je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji izdala skupaj 9950 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, je povedal Pečjak. 76 potrdil je bilo kasneje preklicanih, ker se je izkazalo, da so osebe imele ustrezna dokazila za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Podatki kažejo, da je bilo največ napotitev karanten na domu izdanih na meji z Republiko Hrvaško 1940, Avstrijo 175, Italijo 21 in z Madžarsko 48. Še 65 napotitev v karanteno na domu pa so bile izdane potnikom, ki so prispeli na letališče Jože Pučnik.

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je bilo zavrnjenih 132 oseb, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v ali tranzit preko Slovenije (v zadnjih treh tednih pa skupaj 381 oseb).

Nasveti policije pred odhodom v tujino

Pečjak je poudaril, da policija vsem svetuje, da pred odhodom v tujino preverijo, kakšni so pogoji vstopa v to državo in predvsem kakšni so trenutni pogoji za vrnitev. Poudaril je tudi, da Ministrstvo za zunanje zadeve še naprej odsvetuje nenujna potovanja v rdeče države, je poudaril Pečjak. Če vseeno potujete v tujino, morate preveriti pogoje vstopa za ciljno državo in za države v tranzitu.

Pečjak je povedal, da je vlada včeraj sprejela nov odlok, ki za vstop v državo brez karantene upošteva tudi dve novi cepivi, vključene pa so tudi nekatere spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa. Pomembno je, da odlok ne omogoča možnosti preklica karantene po prihodu v Slovenijo.

Še vedno imamo kontrolne točke na notranji meji (z Republiko Italijo, Avstrijo in Madžarsko), je nadaljeval Pečjak. Vendar lahko po novem odloku lokalni prebivalci oz. osebe, ki so državljani EU ali schengenskega območja in imajo prebivališče v občini oz. administrativni enoti na drugi strani meje, prehajajo mejo tudi na drugih cestah, ki niso kontrolne točke oziroma izven obratovanja kontrolnih točk.

Ob koncu je povabil k uporabi aplikacije Vstop v Slovenijo. Dostopna je na spletni strani Policije. Namenjena je tudi potnikom, ki potujejo v našo državo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Uporaba aplikacije ni obvezna, omogoča pa pregled možnosti in izjem ob vstopu oziroma izstopu iz države.