Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja nagovoril udeležence 17. konference predsednikov parlamentov Jadransko-jonske pobude. Virtualno konferenco je, v okviru slovenskega predsedovanja pobudi, gostil predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.

Državni sekretar Dovžan je poudaril, da je tudi tokratno, že tretje predsedovanje Slovenije Jadransko-jonski pobudi v njeni dvajsetletni zgodovini, odraz naše jasne zavezanosti jadransko-jonskemu prostoru in potrjuje, da je Slovenija tudi pomorska država. Zagotovil je nadaljnjo podporo državam Zahodnega Balkana pri približevanju Evropski uniji, kar dokazujejo tudi začrtane prednostne naloge našega predsedovanja Svetu EU. Tudi v tem pogledu je pomembna sinergija med prednostnimi nalogami obeh predsedovanj, ki si sledita v razmaku meseca dni. Pri tem izstopajo infrastrukturna povezljivost, kultura in turizem ter problematika mladih in digitalizacija. Obenem si prizadevamo za stabilnost, nadaljevanje procesa reform, trajnostni gospodarski razvoj in krepitev političnega dialoga v regiji.

Uvodoma so udeležence konference nagovorili tudi gostitelj, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Republike Borut Pahor in generalni sekretar Jadransko- jonske pobude Giovanni Castallaneta. Na plenarnem delu konference so nastopili predsedniki parlamentov Italije, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije, podpredsednica parlamenta Albanije ter poslanci in delegacije Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Grčije in San Marina.