Skoči do osrednje vsebine

Civilni nadzorniki o drugem tiru od Divače do Kopra

Člani Projektnega sveta za nadzor gradnje drugega tira železniške povezave med Divačo in Koprom so predstavili ugotovitve iz svojega četrtega poročila

Projektni svet za civilni nadzor drugega tira Divača-Koper ocenjuje, da projekt ne poteka optimalno. Posamezne odločitve niso sprejete transparentno, povečujejo se zamude, zato po njihovi presoji drugi tir do konca leta 2025 ne bo zgrajen. Kot je dejal Jadran Bajec, predsednik Projektnega sveta za civilni nadzor gradnje drugega tira železniške povezave med Divačo in Koprom (PSCN), opozarjajo predvsem na vprašanje dvotirnosti infrastrukturnega projekta, za kar je vlada leta 2017 sprejela tudi sklep. Pristojne strokovne vladne službe je po Bajčevih besedah zadolžila, naj pripravijo potrebno dokumentacijo, da bo drugi tir v bližnji prihodnosti dvotirna proga, a do danes ni nobenih resnih podlag za dvotirnost.

Podpredsednik PSCN Emil Milan Pintar se je dotaknil investicijskega programa, ki ima po njegovem več napak. Med drugim so bili v njem predimenzionirani profili predorov, a so to napako predvsem na zahtevo civilnih nadzornikov nato popravili, je povedal.

Civilne nadzornike po Pintarjevih besedah skrbi tudi način delovanja 2TDK. Ker investicijski program ni spodobna strokovna podlaga, se 2TDK čedalje večkrat znajde v situaciji, ko mora zadevo reševati s "čudnimi sprotnimi odločitvami". Kot primer je izpostavil, da se je na več razpisov javil samo en ponudnik, pa ni analize, zakaj. Če nov investicijski program ne bo odpravil napak in reprogramiral projekta na spornih točkah, potem ne bo mogel biti solidna podlaga za nadaljevanje projekta, je dejal Pintar.

Član PSCN dr. Damir Josipovič je povedal, da PSCN ostaja pri oceni, da projekt ni voden optimalno, da posamezne odločitve niso sprejete transparentno in gospodarno, hkrati pa se povečujejo zamude in prvotno začrtan rok za vzpostavitev prometa na novem odseku do konca 2025 ne bo izpolnjen.

Kot je dodal, je PSCN sprejel nekaj priporočil za izboljšanje stanja. Nujno je pravočasno sprejemanje dokumentov, pravočasno vključevanje, preden se sprejemajo dokončne odločitve. Temu je projektni svet tudi namenjen, je dejal Josipovič in dodal, da bi bilo neumno, če se takšnih stvari ne bi uporabilo. Med drugim je PSCN družbi 2TDK predlagal, naj na pol leta pripravi poročilo o projektu.