Skoči do osrednje vsebine

Uradni začetek delovanja odprto dostopne založniške platforme “Open Research Europe” (ORE)

Obveščamo vas, da je Evropska komisija objavila uradni začetek delovanja “Open Research Europe” (ORE) - odprto dostopne platforme za objavljanje znanstvenih člankov, ki predstavljajo rezultate raziskav, ki jih financira Obzorje 2020 (kmalu pa tudi Obzorje Evropa).

Prvi prispeli članki so že objavljeni. Vabimo vas, da se z ogledom spletne strani prepričate, kako je raziskovalna skupnost sprejela to novo možnost recenziranih objav. “Open Research Europe” vsem, raziskovalcem in državljanom zagotavlja brezplačen dostop do najnovejših znanstvenih odkritij. Sicer pa objavljanje v Open Research Europe za udeležence v programu Obzorje 2020 ni obvezno.

Platforma "Open Research Europe" podpira načela odprte znanosti s takojšnjo objavo znanstvenih člankov, čemur sledi pregleden in odprt recenzijski pregled z vključitvijo vseh podpornih podatkov in gradiv. Imena recenzentov so odprta, prav tako pa tudi njhove recenzije, ki jih je moč citirati. Vzpostavljene spletne metrike bodo pri tem sproti sledile znanstvenemu in družbenemu vplivu publikacije.

Platforma sprejema članke na vseh področjih znanosti, vključno z naravoslovjem, tehniko in tehnologijo, medicino in zdravstvom, kmetijskimi in veterinarskimi vedami, družbenimi vedami, humanistiko in umetnostjo. Objavlja različne vrste prispekov - od raziskovalnih člankov do metod in esejev. ORE ni repozitorij za deponiranje dokumentov, že objavljenih nekje drugje. Predložene raziskave za objavo morajo biti izvirnik, ki ni bil še nikjer drugje predložen v objavo in izhajajo iz financiranja v okviru programa Obzorje 2020 (in kasneje iz programa Obzorje Evropa) - tako, da je vsaj en avtor vključen. Evropska Komisija vnaprej krije vse stroške. Zato avtor glede stroškov nima nobenih obvez. Zagotovljena je avtomatska skladnosti z zahtevami odprtega dostopa za Obzorje 2020 in Obzorje Evropa.

Več o uspešni diseminaciji in izkoriščanju rezultatov projekta lahko najdete na spletni povezavi.