Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Počivalška z evropskim komisarjem za varstvo potrošnikov

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je srečal z evropskim komisarjem Didierjem Reyndersom, pristojnim za pravosodje in varstvo potrošnikov, s katerim se je pogovoril tudi o prioritetah Slovenije na področju varstva potrošnikov v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zatem sta sodelovala na Slovenskem potrošniškem dialogu, okrogli mizi, ki je pomembna z vidika nadgradnje prizadevanj za zaščito pravic potrošnikov ter okrevanja in ponovne oživitve evropskega gospodarstva.

Tema pogovorov med ministrom Zdravkom Počivalškom in evropskim komisarjem Didierjem Reyndersom so bile predvsem prioritete Slovenije v času predsedovanja Svetu EU, cilji glede potrošniških dosjejev in stališča glede zakonodajni aktov, ki bodo v obravnavi v času slovenskega predsedovanja.

»Slovenija si prizadeva za vzpostavitev dobro delujočega notranjega trga, ki bo v luči hitrega razvoja in modernih tehnologij zagotavljal visoko stopnjo varstva ter krepil zaupanje potrošnikov. Osrednja naloga našega prihajajočega predsedovanja je zagotoviti dobro sodelovanje vseh držav članic in napredek na posameznem aktu«, je povedal minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da Slovenija podpira ambiciozen pristop potrošniške politike EU ter nadgradnjo prizadevanj za zaščito pravic potrošnikov. Ohranitev zaupanja potrošnikov v notranji trg in digitalno tehnologijo ter lajšanje prehoda na krožno gospodarstvo je ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja.

Slovenski potrošniški dialog

Današnje spletne okrogle mize z naslovom »Nova potrošniška agenda: Digitalna in zelena preobrazba Evropske unije«, na kateri sodelujejo predstavniki državne uprave, civilne družbe in strokovne javnosti, se udeležuje tudi evropski komisar Didier Reynders. Minister Zdravko Počivalšek je nagovoril udeležence dogodka, v razpravi s poudarkom na zeleni preobrazbi EU pa bo kasneje sodeloval tudi Andrej Čuš, državni sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V dveh panelnih razpravah, ki sta namenjeni izobraževanju, osveščanju in izmenjavi mnenj o zakonodaji in pravicah potrošnikov, bodo predstavljeni pogledi na zeleno in digitalno preobrazbo v EU.

Minister Zdravko Počivalšek je v nagovoru dejal, »da se čedalje bolj prilagajamo novi realnosti ter sodobni in razvijajoči se tehnologiji. Potrošniki in podjetja so tisti, ki se soočajo z novimi izzivi in priložnostmi današnjega časa, na katere se moramo odzvati, tako na ravni Slovenije kot tudi EU, in sicer z ustrezno zakonodajo, učinkovitim nadzorom, sodelovanjem med pristojnimi organi in reševanjem morebitnih sporov. Današnji potrošniški dialog vidim kot dobro priložnost za skupno delo in prispevek k oživitvi gospodarstva EU, ki podpira zeleno in digitalno tranzicijo«.

Področja, ki jih naslavlja Nova potrošniška agenda, so potrebna za zagotovitev močne, enotne in učinkovite EU, ki se bo zmožna spoprijeti z notranjimi in zunanjimi izzivi, v iskanju ustreznih rešitev za vse državljane. Hitre spremembe, digitalizacija in epidemija COVID-19 so namreč pokazale, da je potrebno v naslednjih petih letih zagotoviti ustrezno regulacijo, zlasti v povezavi z digitalno in zeleno preobrazbo Evropske unije.