Skoči do osrednje vsebine

Predlog Zakona o elektronskih komunikacijah posredovan v medresorsko usklajevanje

Ministrstvo za javno upravo je 14. aprila 2021 v medresorsko usklajevanje predložilo predlog novega Zakona o elektronskih komunikacijah. Osnutek zakona je bil v javni obravnavi od 28. avgusta do 31. oktobra 2020.

Razlog za pripravo predloga zakona je dejstvo, da je bila konec decembra 2018 sprejeta Direktiva (EU) 2018/1972 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah (Direktiva 2018/1972/EU), ki spreminja obstoječ regulativni okvir Evropske unije (EU) za področje elektronskih komunikacij in jo je potrebno prenesti v nacionalno zakonodajo.

Hkrati se z uskladitvijo z določbami Direktive 2018/1972/EU predlaga izboljšava obstoječe zakonske ureditve v delu, ko gre za nacionalne določbe ali pa je mogoče zagotoviti jasnejši in primernejši način prenosa določb predpisov EU.

Predlagane rešitve stremijo tudi k učinkovitejši uporabi radiofrekvenčnega spektra, spodbujanju investicij v visokozmogljiva in visokokakovostna omrežja, zagotavljanju varnosti omrežij in storitev vključno zaradi povečanih tveganj, ki jih prinaša tehnologija 5G pri zagotavljanju teh omrežij in storitev subjektom, ki z vidika države in družbe zagotavljajo t.i. kritične storitve. Rešitve se nanašajo tudi na zaščito potrošnikov in izboljšan dostop do storitev ter varovanja življenj prek dostopa do številk za komunikacije v sili. V okviru univerzalne storitve se zagotavlja prenosno hitrost, ki omogoča uporabo širokega nabora storitev, kot so npr. e-Uprava, spletno bančništvo in videoklici.

Predlog zakona je objavljen na portalu eUprava.