Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na visokem dialogu EU-Brazilija o podnebnih spremembah, biotski raznovrstnosti in trajnostnem razvoju skupaj z ministrom za okolje in energetsko tranzicijo Portugalske Joãom Pedrom Matosem Fernandesem ter evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom zastopal evropsko stran. Med predstavniki brazilske strani sta bila zunanji minister Carlos Alberto França in minister za okolje Ricardo Salles, ki bo vodil brazilsko delegacijo na podnebni konferenci COP26.
državni sekretar pred panojem

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je v nastopu poudaril zavezanost Slovenije zniževanju emisij toplogrednih plinov v okviru zavez Evropske unije za ogljično nevtralnost kontinenta do 2050. Slovenija, ki bo v času podnebne konference COP26 v Glasgowu novembra 2021 v vlogi predsedujoče Svetu EU, se aktivno pripravlja na vodenje usklajevanja stališč Unije do podnebnih vprašanj, ki jih bo na konferenci tudi zastopala.

Trajnostni razvoj zahteva preseganje ločenih pogledov na podnebne spremembe, zdravje, naravne vire in gospodarske modele. Državni sekretar je predstavil aktivnosti Slovenije na področju upravljanja z vodami in gozdovi, naše poglede na prilagajanje podnebnim spremembam in napore za zagotovitev pogojev za krožno gospodarstvo.

Državni sekretar je poudaril tudi, da je Slovenija z visokim deležem biotske raznovrstnosti, gozdov in voda mednarodna zaščitnica naravnega načina upravljanja ter zavezana podnebni nevtralnosti na socialno pravičen način. Krožno gospodarstvo je strateško razvojna prioriteta Slovenije ter priložnost za večanje konkurenčnosti gospodarstva ob hkratnem zmanjševanju rabe naravnih virov. V zadnjem obdobju se krepi dialog med Slovenijo in Brazilijo glede ozaveščanja o priložnostih prehoda v krožno gospodarstvo ter konkretnih možnosti za sodelovanje podjetij in znanstveno-raziskovalnih institucij iz obeh držav.