Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.967.695 testiranj s PCR in HAG testi. 12. 4. 2021 je bilo opravljenih 48.324 testiranj, od tega 4.588 s PCR in 43.736 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.049 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 22,9 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 12. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 617 bolnikov s COVID-19, od tega 146 na intenzivni negi, 18 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe okužene s COVID-19.

Konec tedna naj bi se začelo samotestiranje dijakov, po prvomajskih počitnicah pa tudi učencev zadnje triade osnovne šole.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 4. 2021 vključenih 855 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 105 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Služba za podporo poveljniku CZ RS je v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravila razdelilnik za distribucijo in delitev testov za samotestiranje dijakov in učencev zadnje triade osnovnih šol in uredila vnos v aplikacijo.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo.

Štab CZ za Dolenjsko je poročal o izčrpanosti kadra v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer so imeli danes 11 bolnikov več kot prejšnji teden. Težave rešujejo s prerazporejanjem, vključevanjem specializantov, žal tudi z odpovedjo rednih programov.

Štab CZ za Notranjsko je sporočil, da so v zadnjem mesecu zaznali 10 do 15 odstoten porast vlog za dodelitev paketov s hrano. V nekaterih občinah v regiji opažajo tudi dnevni porast okužb, zato bodo preko medijev še bolj intenzivno pozivali prebivalce k spoštovanju ukrepov.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Delo je bilo prilagojeno sklepu Vlade RS, ki določa način dela javnih uslužbencev od 12. do 18. 4. 2021, kar pomeni, da je še vedno večina zaposlenih opravljala delo od doma. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Močan veter, prekinitev prometa

Izpostava Nova Gorica

Med 1.13 in 13.08 so zaradi močne burje v Vipavski dolini, veljale zapore prometa I. in II. stopnje na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, na odsekih regionalnih cest Vipava–Ajdovščina, Podnanos–Manče–Vipava, Ajdovščina–Selo in Selo–Ajševica–Vogrsko v občinah Vipava, Ajdovščina in Nova Gorica.

 

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.10 se je na regionalno cesto med naseljema Staro selo in Breginj, pred naseljem Potoki v občini Kobarid, sprožil zemeljski plaz, ki zapira polovico cestišča. Prometno signalizacijo so postavili delavci Kolektor Cestnega podjetja Gorica (CPG) Nova Gorica. O dogodku je obveščen poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite (OŠCZ) Kobarid.

 

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 7.26 se je zaradi močnega sunka vetra v Podpeči v občini Koper, na elektro vodnike naslonilo drevo, ki je zagorelo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper ki so zavarovali kraj dogodka. Delavci Elektra Primorske so drevo odstranili, sanirali vodnike.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.34 je v podjetju na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem med delovnim procesom delavcu stisnilo roko. Do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, sta mu na kraju prvo pomoč nudila medicinska sestra in gasilec Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem. Reševalci pa so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.40 sta na Kvedrovi cesti v Sevnici trčili osebni vozili. V nesreči so se tri osebe poškodovale. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim, odklopili akumulatorja na vozilih, počistili razlite motorne tekočine in odstranili vozili s cestišča. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so poškodovane osebe oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 sta trčili osebni vozila v Tovarniški ulici v Preserjah pri Radomljah v občini Domžale. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na vozilih. Poškodovanega voznika so oskrbeli in odpeljali reševalci NMP Domžale.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.17 je na Novomeški cesti v Straži voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in se prevrnila na streho. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, stabilizirali prevrnjeno vozilo, nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev in pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so voznico na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 13.39 je zagorela električna napeljava v poslovnem objektu v Ulici kozjanskih borcev v Brežicah. Gasilci PGD Brežice, Brežice okolica, Bukošek, Mihalovec, Cerina, Obrežje in Dečno Selo so požar na elektro omrežju pogasili, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor. Poškodovana je razna oprema v skladišču in uničena električna napeljava. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Brežice. Dežurni pri Elektro Celje je opravil odklop električne energije.

Izpostava Celje

Ob 8.09 je v Šmartnem ob Paki zagorel pepel ob kurilni peči. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so pogasili ogenj, iznesli pepel, prezračili prostore in jih pregledali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.30 je zagorelo v starejši stanovanjski hiši na Cankarjevi ulici v Murski Soboti. Gasilci PGD Murska Sobota, Bakovci, Rakičan in Černelavci so požar, ki se je razširil v sobi polni odpadnega materiala, pogasili.

Ob 12.10 so na Kapci, občina Lendava, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kapca in Lendava so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.51 je v Drenovcu, občina Črnomelj, zagorelo na ostrešju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinica so pogasili goreče električne vodnike in preprečili širitev požara na ostrešje. Na kraju požara je bil tudi dežurni delavec Elektro Ljubljana, ki je odklopil elektriko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 15.19 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu gorelo parkirano osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar v motornem predelu, odklopili akumulator in pregledali vozilo s toplotno kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 1.29 je ob cesti Krtina–Moravče, občina Domžale, gorela PVC folija. Požar so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Studenec.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 so gasilci GRC Ajdovščina posredovali v Župančičevi ulici v Ajdovščini, kjer je bilo vozišče onesnaženo z naftnimi madeži .Onesnaženje so nevtralizirali in izpirali vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.43 so naleteli na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, na travniku v Doljah v občini Tolmin. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije in odstranila nevarno najdbo italijanske izdelave iz prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.15 je pri transformatorski postaji v Hercegovščaku, občina Gornja Radgona, prišlo do izpada električne energije na izvodu voda za Apače. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor. Moteno oskrbo z električno energijo je imelo 1684 odjemalcev.

Ob 17.17 je v RTP Radenci na izvodu voda za Črešnjevce prišlo do izpada električne energije, zaradi česar je bila motena oskrba z električno energijo pri 856 odjemalcih. Napako so ob 18.14 odpravili delavci Elektra Maribor. 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.10 je na območju Kotelj, občina Ravne na Koroškem, prišlo do izpada električne energije. Brez oskrbe z električno energijo je ostalo 177 odjemalcev. Napako so ob 18.05 odpravili dežurni delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.22 so gasilci PGD Velenje posredovali v četrtem nadstropju stanovanjske zgradbe na Cesti talcev v Velenju, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili osebo. O okvari so obvestili pristojnega serviserja.

Ob 17.14 so gasilci PGD Velenje posredovali v stanovanjski zgradbi na Kardeljevem trgu v Velenju, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi. Dvigalo so izklopili, o okvari pa so obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.20 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana na strehi stanovanjskega objekta odmašili odtok, zaradi katerega je voda zatekala v spodnje stanovanje.

Ob 16.03 so gasilci PGD Notranje Gorice v Mavsarjevi ulici v občini Brezovica iz kleti nove hiše izčrpali okoli 8 kubičnih meteorne vode.

Izpostava Maribor

Ob 9.50 so gasilci PGD Zgornja Bistrica pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.05 so v Vitovljah, občina Nova Gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica odstranili drevo, ki je padlo na lokalno cesto.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.46 sta v Ločni v Novem mestu gasilca GRC Novo mesto nudila pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 17.40 so v Kastelčevi ulici v Novem mestu premaknjeni strešniki na strehi vrstne hiše v mestnem jedru ogrožali mimoidoče. Gasilci GRC Novo mesto so se s pomočjo avtodvigala povzpeli na streho in popravili premaknjene strešnike.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo v četrtek in petek v zatišnih legah osrednje Slovenije nevarnost jutranje pozebe.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/