Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na mednarodni konferenci Raisina Dialogue

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na vabilo organizatorja, Observer Research Foundation in Ministrstva za zunanje zadeve Indije, udeležil mednarodne konference Raisina Dialogue, ki je ena vodilnih globalnih platform za poglobljene geopolitične in geoekonomske diskusije.
Minister za mizo pred ekranom

Minister dr. Logar na Raisina Dialogue konferenci | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Na konferenci, ki poteka od 13. do 15. aprila 2021 v avdio-video obliki, je dr. Logar nastopil na panelu Obnova Evrope: krmarjenje po političnem kompasu (Reclaiming Europe: Navigating the Political Compass), v katerem so sodelovali še portugalski zunanji minister Augustos Santos Silva, romunski zunanji minister Bogdan Aurescu in direktorica beograjskega European Policy Centra Milena Lazarević. 

V svojem nastopu je minister dr. Logar izpostavil ključen pomen okrepljenega sodelovanja med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike v spremenjenem mednarodnem in varnostnem okolju. Na vprašanje o odnosu med Unijo in Kitajsko je opozoril na neuravnoteženo gospodarsko menjavo med Slovenijo in Kitajsko ter menil, da je bilo nedavno sprejetje sankcij Kitajske zoper državljane EU slaba odločitev, ki utegne zaznamovati tudi evropske razprave o investicijskem sporazumu med Kitajsko in EU. Dr. Logar je poudaril tudi pomen Indije kot največje svetovne demokracije v Indo-Pacifiškem prostoru in se zavzel za močno strateško partnerstvo med EU in Indijo. Opozoril je tudi na pomen koprskega pristanišča za prometne in gospodarske povezave Indije z Evropo.

Raisina Dialogue konferenca je oblikovana kot čezsektorska diskusija, v kateri sodelujejo voditelji držav in vlad, zunanji in obrambni ministri ter člani parlamentov, akademiki, poslovneži in in strokovna javnost. Nosilna tema letošnje konference je #Virusni svet: Izbruhi, tisti zunaj in izven nadzora (# ViralWorld: Outbreaks, Outliers and Out of Control).