Skoči do osrednje vsebine

Javno posvetovanje glede priprave Instrumenta EU za odvračanje od prisilnih ukrepov in odzivanje nanje

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Evropska komisija organizira javno posvetovanje v zvezi s pripravo Instrumenta Evropske unije za odvračanje od prisilnih ukrepov tretjih držav in odzivanje nanje.

V zadnjih letih se je v državah, ki niso članice Evropske unije (EU), povečala praksa, s katero se prisili EU oziroma njene države članice, da sprejmejo določene ukrepe ali jih ne sprejmejo. Države, ki niso članice EU skušajo včasih EU oziroma njene države članice prisiliti z uporabo ukrepov omejevanja trgovine ali naložbe, ki škodujejo gospodarskim subjektom EU. Takšne prakse neupravičeno posegajo v legitimne pravice EU in njenih držav članic za oblikovanje politik.

Evropska komisija namerava do konca letošnjega leta predlagati nov instrument za odvračanje in preprečevanje takšne prisilne prakse.

Javno posvetovanje je odprto do 15. junija 2021. Zainteresirani deležniki lahko odgovorite v katerem koli od uradnih jezikov EU na spletni strani tukaj.

Zainteresirane deležnike vabimo, da s svojimi stališči seznanite tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo sodelovalo pri obravnavi predloga novega instrumenta v Svetu EU. Stališča prosimo posredujte na elektronski naslov gp.mgrt@gov.si in eutrade.mg@gov.si.

Evropska komisija bo 16. aprila 2021 organizirala tudi virtualni sestanek z deležniki. Več o tem dogodku in registraciji je objavljenih na spletni strani.