Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. aprila 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 11. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.917.836 testiranj s PCR in HAG testi. 11. 4. 2021 je bilo opravljenih 7.334 testiranj, od tega 1.484 s PCR in 5.850 s HAG testi. Potrjenih je bilo 287 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 19,3 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 11. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 636 bolnikov s COVID-19, od tega 142 na intenzivni negi, 18 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Z današnjim dnem so se sprostili nekateri ukrepi. Ponovno so odprti vrtci in osnovne šole, srednje šole delujejo po modelu C. Odprli so se tudi dijaški domovi, galerije, muzeji, knjižnice, vse trgovine in servisne storitve. Odpravljena je nočna omejitev gibanja.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 4. 2021 vključenih 1.083 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 109 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Izvedena sta bila prevzem in distribucija doniranih hitrih testov po zdravstvenih domovih v regiji.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in pri cepljenju.

Občine so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, pomagale pri prevozu brisov in zagotavljanju toplih obrokov tistim dijakom, ki se še vedno šolajo na daljavo. Danes je potekalo testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah.

Štab CZ za Notranjsko se je sestal s Centri za socialno delo. V zadnjem tednu so opazili večje število zahtevkov za oskrbo na domu. Izpostavili so tudi problematiko cepljenja posameznih pripadnikov CZ in drugih pripadnikov, ki sodelujejo pri oskrbi prebivalstva in nudijo pomoč na domu.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Način dela je bil prilagojen sklepu Vlade RS, ki določa način dela javnih uslužbencev od 12. do 18. 4. 2021, kar pomeni, da je še vedno večina zaposlenih opravljala delo od doma. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Ministrstva, ki so poslala poročilo, o posebnostih niso poročala.

 

Poplave

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.05 je v Šentjanžu v občini Dravograd meteorna voda zalila delavnico z lakirnico. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjanž pri Dravogradu so iz objekta izčrpali okoli 5 kubičnih metrov vode.

 

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.13 se je v Ulici Ivane Kobilce v Ljubljani ob stanovanjskem objektu sprožil zemeljski plaz na površini okoli 10 x 4 metre. Plaz ogroža dva stanovanjska objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Brdo so plaz pokrili s ponjavo. Na kraju so bili tudi dežurni Oddelka za zaščito, reševanje in civilno zaščito Mestne občine (MO) Ljubljana in dežurni geolog Zavoda za gradbeništvo. Obveščene so tudi ostale pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.34 je helikopter Slovenske vojske z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora poletel v Velenje, kjer so od reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje prevzeli obolelo osebo in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 10.54 so v naselju Markečica, občina Oplotnica, gasilci PGD Oplotnica posredovali, kjer so do prihoda reševalcev nudili pomoč onemogli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.21 se je na Cesti 4. julija v Krškem, osebno vozilo prevrnilo na streho. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa in ga odstranili s cestišča, odklopili akumulator, preprečili iztekanje in z vpojnimi sredstvi posuli že razlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Krško, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.39 sta na avtocesta Lukovica–Domžale, občina Domžale, v bližini uvoza Krtina trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, na osebnem vozilu odklopili akumulator ter iztekajoče tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. Ena oseba je bila lažje poškodovana.

Ob 11.47 je v Krtini, občina Domžale, osebno vozilo zapeljalo v potok Rača. Gasilci CZR Domžale so s pomočjo vitla vozilo potegnili iz potoka. Poškodovanih ni bilo.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 20.39 se je na Viški cesti v Ljubljani vlak zaletel v osebno vozilo, ki ga je nato odbilo na brežino. Poškodovanega voznika so gasilci GB Ljubljana in reševalci NMP Ljubljana s tehničnim posegom rešili iz vozila in ga prenesli do reševalnega vozila. Gasilci so nato nudili tehnično pomoč policiji in delavcem slovenskih železnic ter pomagali vlečni službi pri odstranjevanju vozila. Poškodovanega voznika so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.07 je na Poti v Gaj, občina Koper, v vrtcu na Markovcu gorel bojler. Zaposleni so ogenj pogasili z gasilnim aparatom, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper pa so s termo kamero pregledali objekt in izklopili stikalo v električni omarici.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.23 so v Hrvaškem Brodu, občina Šentjernej, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so na kraju ugotovili, da ni nevarnosti ter preventivno pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.49 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Vodice, občina Vodice, v smeri proti Kranju gorelo pod pokrovom motorja terenskega vozila. Požar so z ročnimi gasilnimi aparati pričeli gasiti mimo vozeči vozniki, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana, ki so motor tudi ohladili in odklopili akumulator na vozilu.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 7.47 je v Gubčevi ulici v Ilirski Bistrici bil zaznan vonj po plinu. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pregledali večstanovanjski objekt in našli dotrajano napeljavo plinske jeklenke v enem izmed stanovanj. Zaprli so ventil, prezračili prostore in objekt, dodatno pregledali stanovanje ter lastniku prepovedali nadaljnjo uporabo naprave do sanacije.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.16 so na reki Voglajni približno 300 metrov višje sotočja s Savinjo v Celju opazili manjši oljni madež. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so ugotovili, da gre za neznatno količino naftnih derivatov in namestili vpojna črevesa. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 17.42 so v Gajih, občina Celje, na potoku Ložnica opazili manjše oljne madeže. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so namestili vpojna črevesa in ugotovili, da onesnaženje ni povzročilo zaznavnega vpliva za okolje.

Izpostava Ptuj

Ob 8.13 je v Janežovcih, občina Destrnik, iz traktorja po cestišču iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Ptuj in dežurni Cestnega podjetja (CP) Ptuj so popivnali olje in očistili cesto v dolžini 2000 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 8.26 je na Valvasorjevem nabrežju ob reki Savi v Krškem, občan našel minometno mino, kalibra 81milimetrov, ostanek iz II. svetovne vojne, italijanske izdelave. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije na kraju uničila. Obveščene so bile pristojne službe. 

Izpostava Kranj

Ob 12.00 so na Jesenovcu, občina Železniki, naleteli na dva plamenska detonatorja iz druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-Ljubljanske regije sta detonatorja uničila na varnem kraju.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

 Ob 7.00 je na Vajdovi ulici v Semiču prišlo do okvare na javnem vodovodnem omrežju. Zaradi okvare bo prekinjena  oskrba s pitno vodo do 11.00 ure na Vajdovi ulici in v naselju Oskoršnica. Napako so odpravljajo delavci komunalnega podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.11 so na Hribu v Preddvoru gasilci PGD Preddvor, preprečili nadaljnje iztekanje vode iz hidranta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo dopoldne na prehodu med Notranjsko in Primorsko veter prenašal sneg.

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/text/