Skoči do osrednje vsebine

Samotestiranje pomembno prispeva k odkrivanju pozitivnih primerov

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob 7. aprilu, svetovnem dnevu zdravja nagovoril zdravstvene delavce in sodelavce ter splošno javnost. Epidemiološke podatke je podala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Posnetek novinarske konference

V torek je bilo opravljenih 4812 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 1189 testov, delež znaša 24,7 odstotka. Opravljenih je bilo 29.361 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah se zdravi 581 bolnikov (osem več kakor dan prej), 131 jih potrebuje intenzivno nego. Tri osebe so umrle. V bolnišnice je bilo včeraj sprejetih 71, odpuščenih pa 60 oseb.

Po podatkih NIJZ je sedemdnevno povprečje pozitivnih primerov 889 (dan prej 943). Glede na včeraj potrjene pozitivne primere med občinami izstopajo: Celje (92), Žalec (26), Ilirska Bistrica (24), Šentjur (22), Domžale (20), Kranj (30), Koper (23), Krško (22), Novo mesto (28), Ljubljana (139) in Maribor (79).

Minister Poklukar: Zdravstvo se je v krizi odlično izkazalo, okrepili bomo delovanje na področju duševnega zdravja

Na današnji dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), je nagovor začel Poklukar. Organizacija letos posebno pozornost namenja neenakosti v zdravju z geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Med pandemijo covida-19 so po zagotovilih ministra vsi bolniki dobili potrebno oskrbo, zdravstvo se je v kriznih razmerah odlično izkazalo. Okoliščine v zadnjem letu so vplivale na duševno zdravje, zato bo potrebno okrepljeno delovanje na tem področju. Vso pozornost bo zdravstveni sistem namenil preprečevanju in obvladovanju kroničnih bolezni, vključno z rakom, saj so se podatki o dejavnikih življenjskega sloga, ki vplivajo nanje, poslabšali.

Predstavitev preventivnega ukrepa samotestiranja dijakov in učencev bo izvedena konec tedna na sestanku z ravnatelji srednjih šol, v naslednjem tednu pa še z ravnatelji osnovnih šol. Ministrstvo spremlja in upošteva dobre prakse v Nemčiji, Angliji, Avstriji in na Češkem. Še posebej je zanimiv primer Anglije, ki spodbuja k samotestiranju z brezplačnimi hitrimi testi splošno populacijo. Velik poudarek pri samotestiranju je na prostovoljni uporabi, zato pravila iz Avstrije, kjer je to pogoj za udeležbo pri pouku v živo, v Sloveniji ministrstvo ne bo uvedlo. Periodično samotestiranje ima velik učinek na zmanjševanje števila pozitivnih primerov. V okoljih, ki imajo obliko mehurčka, s testiranjem enkrat vsakih 14 dni dosežejo 20-odstotno zmanjšanje števila pozitivnih primerov. Tam, kjer to izvajajo enkrat tedensko, dosežejo 50, tam, kjer poteka dvakrat tedensko, pa je 80 odstotkov manj pozitivnih primerov.   

O spremembah pri semaforju sproščanja ukrepov je prezgodaj govoriti, saj razprava še poteka, s člani vlade pa niti še ni bila opravljena. Edina sprememba, ki jo je že mogoče potrditi, je odpiranje šol 12. aprila, kar je prednostni cilj te vlade.

Neenakost med prebivalci pred počitnicami, ko se bodo začela potovanja, bo država skušala odpraviti z izvedbo čim večjega obsega cepljenja prebivalstva. Se pa danes cepljenje z AZ nadaljuje v skladu z veljavno strategijo, cepijo se starejši od 60 let. Prva cepljenja z drugim odmerkom AZ bo treba izvesti 26. aprila, saj bo takrat minilo 12 tednov od prvih cepljenj s tem cepivom, ki so bila za izvedena 6. februarja. Dileme glede uporabe cepiv AZ  bodo do konca meseca dokončno razjasnjene.

Ministrstvo za zdravje pripravlja dve aplikaciji. Prva bo začela delovati po 15. aprilu in bo namenjena upravni podpori pri izvajanju cepljenja na cepilnih mestih. Druga aplikacija pa bo zagotavljala preglednost izvajanja strategije cepljenja in bo pripravljena do konca tega meseca. O podrobnejšem delovanju aplikacije je po mnenju ministra še prezgodaj govoriti.