Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 3. 4. 2021 opravljenih skupaj 2.767.404 testiranj s PCR in HAG testi. 3. 4. 2021 je bilo opravljenih 6.839 testiranj, od tega 2.797 s PCR in 4.042 s HAG testi. Potrjenih je bilo 720 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 25,7 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 3. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 535 bolnikov s COVID-19, od tega 124 na intenzivni negi, 25 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb okuženih s COVID-19.

Stanje ostaja najslabše v goriški, savinjski in obalno-kraški statistični regiji. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v državi narašča. Zaradi praznika danes veljajo nekoliko blažji ukrepi. Dovoljeno je prehajanje med regijami in obiskovanje sorodnikov.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 4. 2021 vključenih 369 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 13 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali dežurstvo na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. V prazničnem vikendu niso poročali o posebnostih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah.

Občine so koordinirale le nujne aktivnosti. Po potrebi so zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID- 19.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Organizacija dela je od 1. 4. do 11. 4. 2021 prilagojena sprejetim sklepom Vlade RS, kar pomeni, da večina javnih uslužbencev dela od doma, koristi dopust ali višek ur oziroma je napotena na čakanje. V prazničnem vikendu ima večina ministrstev organizirano dežurstvo. O posebnostih danes niso poročala.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.39 se je na Kranjski koči na Ledinah, občina Jezersko, planinec poškodoval koleno. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli, nato pa je bil s helikopterjem SV prepeljan v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.24 so v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pripadniki Enote za hitre intervencije pri mestni občini Nova Gorica poškodovano osebo prepeljali do reševalnega vozila, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 12.59 se je na poti na hrib Velika Špička, občina Cerknica, nahajala neodzivna oseba. Mimoidoči so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerknica in Begunje pa so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Obolela oseba je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 18.22 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP prepeljal obolelo osebo s helikopterjem iz Raven na Koroškem v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka so zavarovali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v naselju Batuje, občina Ajdovščina, osebno vozilo zbilo kolesarja. Poškodovanemu kolesarju so nudili prvo pomoč reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ajdovščina in gasilci GRC Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 0.22 se je pri Podgradu, občina Ilirska Bistrica, voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, postavili vozilo na kolesa ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 so na Jezeru v občini Brezovica gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Jezero in Podpeč so požar pogasili in pregledali okolico dimnika ter tuljavo s termovizijsko kamero.

Ob 20.48 so zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v Delavskem naselju na Vrhniki. Dimniški požar je pred prihodom gasilcev že ugasnil. Gasilci PGD Vrhnika so pregledali dimno tuljavo in očistili saje iz peči.

Izpostava Maribor

Ob 14.02 je v naselju Limbuš, občina Maribor, zagorela lesena lopa v izmeri 10 x 9 metrov. Požar, ki je lopo uničil in poškodoval v bližini parkirano osebno vozilo, so pogasili gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Maribor  in PGD Pekre.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.35 so se v naselju Mrzli vrh, občina Idrija, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ledine so pogasili dimniški požar, očistili dimnik ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.22 je v naselju Mavrlen, občina Črnomelj, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj in Mavrlen so pogasili požar, ki je uničil ostrešje, premetali požarišče in pregledali ostale prostore s termovizijsko kamero. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je odklopil elektriko. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 15.36 je v naselju Ločič, občina Trnovska vas, pri pripravi hleva za vzrejo živali prišlo do požara. Gasilci PGD Biš, Vitomarci, Destrnik in Desenci so na kraju dogodka zavarovali plinsko postajo in cisterno s kurilnim oljem, pogasili požar na objektu v izmeri okoli 60 x 12 metrov. Objekt je poškodovan, streha objekta je v celoti uničena.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.48 je v naselju Legen v občini Slovenj Gradec bilo opaženo, da je preko noči zgorela vrtna uta površine petindvajset kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Legen. Pogasili so tleče ostanke, prekopali požarišče ter ga dodatno zalili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.39 je v naselju Paka pri Velenju, občina Velenje, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Šalek in Velenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 5.04 je na sredini cestišča na Šmartinski cesti v Ljubljani gorel manjši kup polen. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili požar in očistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.57 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 12.56 je v Brestovici pri Komnu, občina Komen, gorel kup drv ob hiši. Goreča drva so pričeli gasiti domačini. Požar, ki je zajel okoli kubični meter drv, pa so dokončno pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.38 sta ob Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorela zabojnika za plastiko. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 4.21 je v naselju Drenov Grič, občina Vrhnika, gorel komunalni zabojnik za papirno embalažo. Gasilci PGD Drenov Grič - Lesno brdo so pogasili požar. V požaru so bili poškodovani trije zabojniki. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 23.12 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorel zabojnik za papi. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana

 

Eksplozije

Izpostava Celje

Ob 16.44 se je v Radegundi v občini Mozirje zaradi eksplozije pirotehničnega sredstva hudo poškodovala oseba. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanca na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu pa ga je prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 9.34 sta v Opalah, občina Žiri, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjska in Ljubljanske regije na kraju uničila najdeno ročno bombo angleškega izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Maribor

Ob 16.54 sta na Meljskem Hribu v Mariboru pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Vzhodnoštajerske regije odstranila in prepeljali v ustrezno skladišče najdeni topovski granati, kalibra 88 milimetrov in minometno mino, kalibrov 81 milimetrov,, vse ostanki iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 2.41 je v kleti stanovanjskega bloka v Ferrarski ulici v Kopru iztekala voda na sistemu za gašenje. Gasilci JZ GB Koper so preprečili nadaljnje iztekanje. Za dokončno popravilo bo poskrbel upravnik stavbe.

Izpostava Kranj

Ob 8.27 so pod Blejsko Dobravo v občini Jesenice gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Blejska Dobrava s pomočjo vitla izvlekli traktor iz brezna.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, nas bodo v drugem delu noči na torek od severa zajele padavine. Dež bo hitro prešel v sneg vse do nižin. Marsikje bodo razmere povsem zimske. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo v v torek zjutraj in dopoldne veter prenašal sneg in gradil zamete. Po nižinah bo predvidoma zapadlo od 5 do 15 cm snega, ponekod na Notranjskem in Kočevskem do okoli 25 cm, na severovzhodu do okoli 5 cm.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/