Skoči do osrednje vsebine

Uradni začetek delovanja Uprave avtocestne policije

Ob današnjem uradnem začetku delovanja Uprave avtocestne policije so predstavniki Policije in Ministrstva za notranje zadeve podrobneje pojasnili razloge za ustanovitev te organizacijske enote in obenem predstavili naloge, ki jih bodo opravljali policisti za zagotavljanje večje varnosti na avtocestah in hitrih cestah.
Minister Aleš Hojs stoji pred govornico, v ozadju pano s sliko policistov.

Minister Aleš Hojs je nagovoril udeležence v Postojni. | Avtor: MNZ

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ustanovitev avtocestne policije napovedal že ob nastopu svojega mandata. Danes se je ta projekt, ki je dolga leta tlel v slovenski policiji in ga poznajo tudi mnoge evropske policije, tudi uradno začel. »Avtocestni policiji želim, da se izkaže kot tisti del slovenske policije, ki bo prispevala k temu, da bomo vsi skupaj v tej prelepi deželi tudi na avtocestah bolj varni,« je v nagovoru ob odprtju dejal minister.

Avtocestna policija si bo prizadevala za uresničevanje več zelo pomembnih ciljev: s povečanjem učinkovitosti policijskega dela in sistematičnim vzpostavljanjem reda na avtomobilskih in hitrih cestah izboljšati pretočnost in prometno varnost, zmanjšati število prometnih nesreč in mrtvih udeležencev, poleg tega pa tudi povečati raziskanost kaznivih dejanj in povečati pregon storilcev, saj se tu povečuje tudi število kaznivih dejanj in narašča tok ilegalnih migracij.

Policisti specializiranih enot avtocestne policije bodo predvsem prej na mestih prometnih nesreč in kaznivih dejanj, zagotovo pa bo k varnosti in pretočnosti prispevala tudi okrepitev nadzora na teh cestah, pri čemer je pomembno, da na ta račun ne bo zmanjšana prisotnost policistov na ostalih, tj. glavnih in regionalnih cestah, saj bodo tam še naprej delovale obstoječe postaje prometne policije. Z dodatnimi nadzorstvenimi in preventivnimi dejavnostmi ter večjo prisotnostjo policijskih patrulj na avtocestah pa si želimo vplivati tudi na dvig prometne kulture.

Posnetek izjave ministra