Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki Slovenske vojske v drugi mesec delovanja v Afganistanu

Konec februarja je naloge v bazi Arena v Heratu prevzelo šest pripadnikov 13. slovenskega kontingenta misije Odločna podpora (Resolute Support).

Naloge opravljajo v zahodnem poveljstvu misije, v času delovanja v Afganistanu pa so opravili tudi praktično usposabljanje s področja improviziranih eksplozivnih naprav in helikopterski polet, med katerim so se seznanili z območjem delovanja.

Nato od začetka leta 2015 v Afganistanu z misijo Odločna podpora nadaljuje z usposabljanjem, svetovanjem in pomočjo afganistanskim varnostnim silam in ustanovam.  Slovenska vojska v operaciji Odločna podpora sodeluje na podlagi odločitve vlade o sodelovanju Republike Slovenije na svetovalni misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu (sprejeta 27. novembra 2014), ki med drugim navaja, da »stabilizacija in podpora Afganistanu pri prevzemanju odgovornosti za upravljanje, vodenje in razvoj države ostajata med osrednjimi političnimi in varnostnimi nalogami mednarodne skupnosti.« Predhodna operacija Isaf je bila del celovitega pristopa mednarodne skupnosti k razmeram v Afganistanu in prizadevanj za ponovno vzpostavitev trajnega miru in stabilnosti v državi.

Pred tem je Nato na poziv OZN in afganistanske vlade avgusta 2003 prevzel poveljevanje silam operacije Isaf, kar je bila prva Natova operacija zunaj njegovega območja. Potekala je skladno s preoblikovanjem Zavezništva za obvladovanje groženj 21. stoletja. Prvi pripadniki Slovenske vojske so naloge v operaciji Isaf skladno s sklepom Vlade RS prevzeli marca 2004.

Pripadniki Slovenske vojske s helikopterjem izvidujejo območje delovanja v Afganistanu.

Izvidovanje območja odgovornosti s helikopterjem. | Avtor: SVNKON RSM