Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec o pomembnosti izgradnje drugega tira za slovensko gospodarstvo in logistiko

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je danes v Lipici udeležil podpisa pogodbe za glavna gradbena dela na drugem tiru železniške proge Divača–Koper na odseku Črni Kal–Koper med družbo 2TDK ter konzorcijem družb Kolektor CPG, Yapý Merkezi in Özaltin.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v Lipici

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v Lipici | Avtor: MZI

Minister Vrtovec je v nagovoru poudaril pomembnost izgradnje drugega tira za slovensko gospodarstvo, razvoj koprskega pristanišča in logistike ter okolje. »S širitvijo lastnih zmogljivosti moramo v prihodnosti čim več blagovnih tokov usmeriti k sebi ter na ta način v največji možni meri izkoristiti izjemno primerjalno prednost našega gospodarstva - lasten izhod na morje. Obstoječa enotirna povezava predstavlja ozko grlo, ki z oviranjem nadaljnjega povečevanja tovornega prometa zavira razvoj koprskega pristanišča. Izgradnja drugega tira bo s povečanjem kapacitet, varnosti in skrajšanjem voznih časov omogočila rast in razvoj Luke Koper,« je dejal minister Vrtovec in spomnil, da je v lanskem letu kar 59 odstotkov vsega blaga, ki prihaja ali zapušča koprsko pristanišče, potovalo po tirih.


»Dokler bom na položaju ministra za infrastrukturo bom naredil vse kar je v moji moči, da bo milijardo evrov vreden projekt voden transparentno in da bo vsak evro dvakrat obrnjen. Da ne bo prišlo do nobenih preplačil!«, je bil jasen minister. Pomembne poteze, da neupravičenih aneksov in neupravičenih nepredvidenih del ne bo, smo že potegnili. Vlada je namreč na podlagi dejstva, da je najcenejši ponudnik za oba odseka dal za približno 70 milijonov evrov nižjo ponudbo od limitirane vrednosti, sprejela informacijo, da družba 2TDK pripravi novelacijo Investicijskega programa. »Zato bo v prihodnje sleherno spremembo v vrednosti morala potrjevati tudi Vlada RS. S tem bomo zagotovili, da bo izvajalec vsa dela moral izvesti v skladu z dogovorjeno ceno,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.