Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec: "Delamo pomembne korake k modernizaciji, digitalizaciji in boljši kakovosti taksi prevozov"

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je udeležil spletnega dogodka v organizaciji družbe za transformacijo mobilnosti AV Living Lab, na katerem je sodeloval kot govorec na okrogli mizi z naslovom »Si Slovenci želijo digitalne mobilnosti?«.
Minister Vrtovec na dogodku o digitalni mobilnosti

Minister Vrtovec na dogodku o digitalni mobilnosti | Avtor: MZI

Na okrogli mizi je izrazil prepričanje, da bomo v Sloveniji že kmalu omogočali boljšo, preglednejšo in digitalizirano storitev na področju taksi prevozov, saj bo kmalu v parlamentarno proceduro prišel Zakon o prevozih v cestnem prometu, s katerim želi ministrstvo izboljšati kakovost storitev na področju taksi prevozov ter zagotoviti modernizacijo sistema. Na dogodku je bila predstavljena tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je pripravila agencija Valicon in ki kaže, da večina vprašanih podpira spremembo zakonodaje, ki zagotavlja večjo preglednost in kakovost taksi storitev ter možnost uporabe mobilnih aplikacij v Sloveniji. 

Na spletnem dogodku v organizaciji družbe za transformacijo mobilnosti AV Living Lab je bila v uvodu predstavljena raziskava javnega mnenja na temo digitalizacije na področju mobilnosti, ki jo je predstavil direktor agencije Valicon, g. Andraž Zorko. Minister Vrtovec je izrazil zadovoljstvo nad veliko podporo javnosti spremembam zakonodaje ter modernizaciji. Raziskava namreč kaže, da spremembo zakonodaje ki zagotavlja večjo preglednost in kakovost taksi storitev ter možnost uporabe mobilnih aplikacij, podpira skoraj 70 odstotkov vprašanih (69 odstotkov vprašanih). Iz raziskave je še razvidno, da več kot polovica vprašanih meni, da se turistom in tujim gostom pogosto zaračunavajo višje cene taksi storitev kot domačinom, polovica vprašanih – 52 odstotkov – pa je mnenja, da pogosto prihaja do preplačila storitev na področju taksi prevozov. 

V pogovoru s strokovnjaki s področja mobilnosti, na spletnem dogodku so poleg ministra sodelovali še mag. Lucija Živa Sajevec, direktorica družbe AMZS, dr. Marko Grobelnik, slovenski digitalni glasnik in raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan in g. Andraž Zorko, direktor in partner v družbi Valicon, je minister izrazil prepričanje, da je ravno mnenje javnosti najboljši pokazatelj nujnosti spremembe zakonodaje. Ob tem je g. Vrtovec povedal, da »želi ministrstvo postaviti temelje za boljšo, preglednejšo in digitalizirano storitev na področju taksi prevozov. Pri tem smo se zgledovali po razvitih in digitalno naprednih državah, vključno z Estonijo in nam bližjo Hrvaško. Izkušnje slednje s podobnimi spremembami so izredno pozitivne.« Ob tem pa je dodal, da zakon prinaša tudi »boljši nadzor nad plačevanjem ter predvsem enake pogoje za vse.« 

Poročilo z dogodka ter izsledki raziskave javnega mnenja, ki jih je za družbo za transformacijo mobilnosti AV Living Lab izvedla agencije Valicon, so dostopni v izjavi za javnost organizatorjev dogodka.