Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek v Mirni Peči

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je popoldne obiskal podjetje CeComp d.o.o, podjetje Bartog d.o.o.. in Izobraževalni center Renault Nissan Adriatic v Mirni Peči. Na terenu se je seznanil z delovanjem in nadaljnjim razvojem podjetij ter predstavil možnosti za črpanje sredstev s strani podjetij in občin v prihodnji finančni perspektivi.

Z direktorji CeComp podjetja, ki imajo poslovalnice po Evropi, Aziji in Ameriki, se je minister Počivalšek mudil v njihovi mirnopeški proizvodni tovarni, kjer proizvajajo aluminijske in litoželezne karoserije za avtomobile in avto dele. V tovarni je zaposlenih 85 delavcev, ki imajo enkrat večjo dodano vrednost na delavca od slovenskega povprečja, z zagotovljenimi pogodbami za naslednjih 12-15 let pa imajo željo po širitvi, podvojitvi delovnih mest in svoje napore usmerjajo v raziskave in razvoj.

Na srečanju z občinskim vodstvom, lokalne GZS in predstavnikom podjetja Bartog d.o.o. je bila izpostavljena dilema glede okrevanja po epidemiji in možnostih v gospodarstvu v naslednjih letih. Minister Počivalšek je izpostavil, da je potrebno narediti korak naprej od fizičnega k intelektualnemu, in da je potrebno mladim zagotoviti pogoje za dobro življenje, z ustreznim plačilom za opravljeno delo in to v vseh slovenskih regijah enako.

Za zaključek se je minister ustavil tudi v izobraževalnem centru Adriatic Renault Nissan. Mlada mednarodna ekipa, ki šteje 25 zaposlenih je v pičlih dveh letih kar 70 % svoje dejavnosti digitalizirala. Opozorili so nas, da moramo upravne procese čimprej digitalizirati in debirokratizirati.

Minister s sodelavci že išče rešitve za nastale izzive, tudi v okviru Zakona o debirokratizaciji, katerega čaka še parlamentarna obravnava.