Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec za konkurenčnejši železniški promet v EU

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je prek videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov EU za promet, na katerem je potekala široka razprava o železniških politikah v EU. Cilj Evropske unije je zagotoviti ogljično nevtralnost do leta 2050, k čemur bodo zagotovo prispevali pozitivni učinki železniškega prometa na okolje.
Minister Vrtovec na neformalnem zasedanju ministrov EU za promet

Minister Vrtovec na neformalnem zasedanju ministrov EU za promet | Avtor: MZI

»Promet je eden od ključnih sektorjev za doseganje cilja emisijske nevtralnosti do leta 2050, ki si ga je EU zastavila v okviru zelenega dogovora. Zmanjšanja negativnega vpliva prometa na okolje in prebivalce ne bo brez resnih ukrepov na področju železnic. Kriza je pokazala, kako hitro se lahko tudi v EU znajdemo brez učinkovitih prometnih povezav, kar ogroža same temelje EU. Na drugi strani pa moramo krizo izkoristiti kot priložnost za razvoj trajnostnih in odpornih oblik prevoza v luči ciljev zelenega dogovora. Železnice morajo biti prve v vrsti naših prednostnih nalog ,« je dejal minister Vrtovec.

Minister Vrtovec je poudaril, da Slovenija podpira aktivnosti za promocijo in razogljičenje področja prometa, za to pa po njegovih besedah potrebujemo privlačen in konkurenčen železniški potniški in tovorni promet v EU. Po njegovem prepričanju bomo to dosegli z izboljšanjem infrastrukture, odpravo ozkih grl, vzpostavitvijo novih povezav, posodobitvijo flote vozil in učinkovitejšo digitalizacijo. »Potrebujemo tudi integriran javni potniški promet za dostop do železniških postaj in nadaljevanje prevoza od končne postaje do cilja potovanja. Potniki bodo osebna vozila zamenjali za železniški potniški promet šele, ko bo ta bolj učinkovit, udoben, hitrejši in hkrati tudi dostopen,« je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.