Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 5. bruseljski konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je sodeloval na današnjem ministrskem srečanju, ki je potekalo v sklopu 5. bruseljske konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Zunanji ministri sodelujočih držav ter predstavniki regionalnih organizacij in mednarodnih finančnih inštitucij so razpravljali o varnostnih, političnih in humanitarnih vidikih sirske krize. Minister dr. Logar je najavil nov humanitarni prispevek Republike Slovenije za nudenje pomoči prizadetemu sirskemu prebivalstvu.
minister

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Evropska unija je letos že petič skupaj z Organizacijo združenih narodov (OZN) organizirala mednarodno konferenco v podporo prihodnosti Sirije in regije. Tudi letošnja konferenca, ki je potekala v luči desete obletnice sirske krize, je bila priložnost za izražanje podpore prizadevanjem OZN za doseganje celovite politične rešitve sirskega konflikta v skladu z resolucijo Varnostnega sveta OZN 2254 (2015) ter napoved donacij za pomoč prizadetemu sirskemu prebivalstvu. Zaradi epidemije Covid-19 je, tako kot lani, potekala virtualno.

Minister dr. Logar se je v svojem nagovoru poklonil vsem žrtvam nasilja desetletnega konflikta v Siriji. Izrazil je podporo mednarodnim mehanizmom, ki pomagajo pri preiskovanju in prepoznavanju zločinov ter pregonu storilcev ter izpostavil požrtvovalno delo humanitarnih delavcev. Posebnemu odposlancu OZN Geiru Pedersenu se je zahvalil za njegova vztrajna prizadevanja za doseganje napredka pri delu ustavnega odbora in drugih vidikih političnega procesa. Obenem je izrazil razočaranje nad nesodelovanjem sirskega režima. Podprl je tudi poziv posebnega odposlanca k vzpostavitvi premirja po celotni državi. Vse strani v konfliktu je pozval k zagotovitvi napredka v političnem procesu in spoštovanju mednarodnega prava.

Minister dr. Logar je izpostavil tudi pomen zagotavljanja humanitarne pomoči in najavil nov humanitarni prispevek Slovenije v višini 70.000 evrov v naslednjih dveh letih v podporo aktivnostim Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Siriji. Poleg omenjenega prispevka Slovenija financira izvajanje dvostranskih projektov, ki so namenjeni podpori sirskemu prebivalstvu. Od leta 2014 naprej je Slovenija za sirsko prebivalstvo v Siriji in sirske begunce v tujini zagotovila okoli šest milijonov evrov humanitarne pomoči.