Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje na 60. zasedanju Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Delegacija Republike Slovenije z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Markom Rakovcem je 24. in 25. marca 2021 sodelovala na 60. zasedanju Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope (CAHDI).

CAHDI je edinstven in vključujoč forum za izmenjavo izkušenj in dobrih praks o aktualnih vprašanjih mednarodnega javnega prava, na katerem sodelujejo države članice Sveta Evrope in tudi države opazovalke, kot npr. ZDA, Avstralija, Belorusija, Izrael ter Nova Zelandija. Na tokratnem zasedanju so bile obravnavane pomembne mednarodnopravne teme, kot so imunitete držav in mednarodnih organizacij, mirno reševanje sporov, delovanje Sveta Evrope, delovanje pisarne pravnega svetovalca v strukturi Ministrstva za zunanje zadeve, delovanje Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in pomembni sodni primeri z vidika mednarodnega javnega prava, pridržki k mednarodnim pogodbam ter aktualne teme na področju mednarodnega kazenskega prava in mednarodnega humanitarnega prava.

Na zasedanju je potekala tudi razprava s pomembnimi predstavniki različnih mednarodnih tribunalov in sodišč, kot so predsednik ESČP Robert Spano, predsednik Sodišča za spravo in arbitražo OVSE Emmanuel Decaux ter tajnik Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS) Peter Lewis.

Glavni pravni svetovalec Ministrstva za zunanje zadeve vršilec dolžnosti generalnega direktorja dr. Marko Rakovec je v razpravi predstavil stališča Republike Slovenije glede odločitve ESČP v meddržavnem sporu med Slovenijo in Hrvaško ter glede vprašanja pridržkov k mednarodnim pogodbam, s katerimi se iz teritorialne uporabe multilateralnih konvencij izključuje posamezne države. Izrazil je tudi podporo delovanju MKS in se zavzel za implementacijo priporočil neodvisnega strokovnega pregleda MKS.

Ob robu zasedanja CAHDI je 26. marca 2021 potekal strokovni seminar o nezavezujočih mednarodnopravnih aktih.