Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve po 17 letih članstva v zvezi Nato dvignilo zastavo zavezništva pred poslopjem ministrstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na današnji dan pred 17 leti je Slovenija postala polnopravna članica zveze Nato, najuspešnejšega zavezništva v zgodovini človeštva, ki združuje 30 držav sveta. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes ob robu krajše slovesnosti, skupaj s prvim stalnim predstavnikom pri Severnoatlantskem svetu veleposlanikom Matjažem Šinkovcem, pred zunanjim ministrstvom slavnostno dvignil zastavo Nata.

Slovenija je 23. marca 2003 na referendumu o pristopu Republike Slovenije k Organizaciji Severnoatlantske pogodbe (NATO) potrdila zavezo po pridružitvi Severnoatlantskemu zavezništvu in s tem uresničila enega od temeljnih strateških ciljevih Slovenije: umestitev države v evroatlantski prostor, v prostor, ki ga družijo skupne vrednote, odgovornost in cilji. V zavezništvo je vstopila 29. marca 2004.

Z dvigom zastave zveze Nato pred stavbo zunanjega ministrstva, popravljamo nekaj, kar bi morali storiti ob vstopu. Pripadnost evroatlantskemu prostoru in zavedanje, da smo del najmočnejšega zavezništva.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob tej priložnosti zahvalil vsem slovenskim diplomatkam in diplomatom, ki so se v preteklosti zavzemali za krepitev razumevanja pomena zavezništva, kar tudi na ministrstvu za zunanje zadeve ni bilo vedno najlažje, tako z vidika prednosti, ki jih le-to prinaša, kot tudi odgovornosti in obveznosti. Minister dr. Logar je v krajšem nagovoru poudaril pomen zavezništva za Slovenijo, ki je danes nujno bolj kot kadar koli prej.