Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo g. Uroš Lampret je obiskal Republiko Severno Makedonijo in Republiko Srbijo

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo g. Uroš Lampret je zaključil obisk v Republiki Severni Makedoniji in Republiki Srbiji. V obeh državah se je srečal s kolegoma državnima sekretarjema, s predstavniki Nato pisarn, vključno s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v njih, in z veleposlanikoma Republike Slovenije.

V Republiki Severni Makedoniji se je državni sekretar udeležil slovesnosti ob 1. obletnici članstva države v zvezi Nato. Republika Slovenija je makedonsko članstvo v Zavezništvu podpirala od samega začetka. V zadnjih letih je tako veleposlaništvo Republike Slovenije bilo tudi Natovo kontaktno veleposlaništvo v državi, častnik Slovenske vojske polkovnik Zoran Jankovič pa je vodil Natovo povezovalno pisarno od leta 2018 do njenega zaprtja 31. marca 2021. V tej luči je slovenska delegacija tudi bila edina tuja delegacija, vabljena na omenjeno proslavo.

Državni sekretar Lampret se je udeležil tudi slovesnosti ob zaprtju Natove povezovalne pisarne, na kateri so se polkovniku Jankoviču za njegov prispevek zahvalili tako generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg kot celoten makedonsko državni vrh. Ministrica za obrambo Radmila Šekerinska je polkovniku Jankoviču ob tej priložnosti tudi vročila plaketo.

Ob robu omenjenih dogodkov se je državni sekretar Lampret sestal tudi z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo Republike Severne Makedonije Draganom Nikolićem. Sogovornika sta potrdila dobro sodelovanje med državama in podprla krepitev le-tega. Državni sekretar Lampret je kolega povabil na povratni obisk v Republiko Slovenijo. Vzporedno so bile izvedene tudi obrambne konzultacije na ravni direktorjev za obrambno politiko. Vsi ti elementi kažejo na izredno dobre odnose med državama in obojestransko naklonjenost krepitvi interoperabilnosti, razvijanju zmogljivosti in konkretnem doprinosu k regionalnemu in globalnemu miru in stabilnosti.

Potovanje je državni sekretar Lampret nadaljeval v Beogradu, kjer se je srečal s predstavniki Ministrstva za obrambo Republike Srbije in Natove vojaške povezovalne pisarne. Obisk predstavlja tako potrditev zavezanosti Republike Slovenije k aktivnemu bilateralnemu sodelovanju z državami regije kot podpore njihovih naporov z vidika približevanja evroatlantskim integracijam.

Na Ministrstvu za obrambo je državni sekretar Lampret opravil pogovore s kolegom Aleksandrom Živkovićem. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med vladama obeh držav odlično in da naj temu sledi tudi obrambno-varnostno sodelovanje. Identificirala sta priložnosti za krepitev sodelovanja na področju skupnih vaj in usposabljanj ter ekspertnega dela. Državna sekretarja sta veliko pozornosti namenila tudi regionalnemu sodelovanju, pri čemer sta izpostavila predvsem uspešen angažma v okviru Balkanskih zdravstvenih namenskih sil (BMTF). Dosežen je bil tudi napredek na področju izmenjave arhivskega gradiva nekdanje skupne države, pri čemer sta oba državna sekretarja izrazila pripravljenost za nadaljevanje in krepitev sodelovanja na tem področju.

Na sedežu Natove vojaške povezovalne pisarne je državnega sekretarja Lampreta sprejel poveljnik pisarne, italijanski brigadir Tommaso Vitale. Beseda je tekla o varnostni situaciji v regiji, delu pisarne ter sodelovanju Republike Srbije z Zavezništvom. V tej luči je bil izpostavljen tudi slovenski prispevek, ki častnike Slovenske vojske napotuje v Beograd že 15. leto. Tudi na ta način Republika Slovenija aktivno podpira srbske napore pri sodelovanju z zvezo Nato v skladu z ambicijami Republike Srbije.