Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek v Posavju o stanju v kmetijstvu in naročanju hrane v javne zavode

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes mudil na delovnem obisku v Posavju. Obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem v kmetijstvu v regiji, razvojnimi načrti in posledicami, ki jih v kmetijsko-živilskem sektorju pušča epidemija covid-19. Minister je s sogovorniki izmenjeval informacije tudi glede vsebin in izhodišč, ki se nanašajo na priprave na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike.
Minister dr. Podgoršek na obisku KZ Sevnica

Minister dr. Podgoršek na obisku KZ Sevnica | Avtor: MKGP

1 / 4

Zjutraj se je minister dr. Jože Podgoršek v Krškem sestal s tamkajšnjim županom in ožjim vodstvom občine. V ospredju pogovora je bil projekt namakanja Krškega polja, s katerim bi zagotovili nujne oziroma še boljše pogoje kmetovanja na tem področju. Minister in župan sta se dogovorila, da z namenom spodbujanja kmetov, da pristopijo k soglasjem, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in občina podpišeta pismo o nameri za izgradnjo namakalnega sistema. 

Sledil je obisk Občine Sevnica, kjer je bilo v ospredju pregled stanja v kmetijstvu na tem območju, posledicah in škodi po naravnih nesrečah  in druge aktualne vsebine. V pogovoru so pozornost namenili tudi naročanju hrane v lokalne zavode, še posebej pa so izpostavili primer dobre prakse kmečke tržnice Sevnica, kjer občina izvaja številne, raznolike projekte, financirane iz evropskih sredstev.

V nadaljevanju je minister obiskal Kmečko zadrugo Sevnica, kjer so ministra seznanili s poslovanjem zadruge v času epidemije ter primerom dobre prakse na področju javnih prehranskih obratov. Razgovor je tekel tudi o administrativnih preprekah, s katerimi s srečujejo pri povezovanju z lokalnimi skupnostmi oziroma javnimi zavodi in s tem povezanimi javnimi naročili.

Minister je obiskal tudi tamkajšnjo osnovno šolo, kjer je bila osrednja pozornost namenjena pomenu uveljavitve načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih oz. njihovim dobrim praksam pri oskrbi z lokalno hrano. V pogovoru so izpostavili tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vsako leto še posebej najmlajšim približa pomen uživanja hrane iz lokalne bližine in potrebo po njegovi vsakoletni izvedbi.

Terenski obisk je minister zaključil z obiskom ekološke kmetije, kjer se ukvarjajo s sadjarstvom in zelenjadarstvom.