Skoči do osrednje vsebine

Uporaba odprtih podatkov pri odzivanju na pandemijo covid-19

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in GOVLAB (laboratorij v Tandon School of Engineering pri Univerzi New York) sta objavila poročilo Odprti podatki v uporabi: Pobude v začetni fazi pandemije covid-19 (Open Data in action Initiatives during the initial stage of the covid-19 pandemic), v katerem povzemata različne primere uporabe odprtih podatkov kot odziv na pandemijo covid-19 v prvem valu. V poročilu so izpostavljeni tudi trije primeri iz Slovenije.

OECD je lani marca pozval države članice, da posredujemo primere uporabe odprtih podatkov, povezanih s covid-19. Iz Slovenije smo posredovali osem primerov, kjer so prikazani podatki povezani s covid-19.

V poročilu je izpostavljeno, da so v začetni fazi pandemije številne vlade dejavno spodbujale odprte vladne podatke, tako v smislu sproščanja podatkov kot njihove ponovne uporabe za izdelavo različnih vrst podatkovnih izdelkov. Pri tem so bile večinoma osredotočene na takojšnji odziv, nekaj pobud pa je bilo tudi v smeri okrevanja in reform.

V poročilu so izpostavljeni tudi trije primeri iz Slovenije, in sicer: Corona Virus Media Watch, ki jo je vzpostavil Mednarodni center za umetno inteligenco (IRCAI) pri Inštitutu Jožef Stefan, spletna stran #Kaj bomo počeli v avgustu, ki jo je izdelala Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter spletna stran covid19.alpaka.si, projekta Alpaka (Avtorja: Nace Štruc, Blaž Štruc).

V poročilu je posebej izpostavljeno, da je upravljanje s podatki temelj za učinkovito, dosledno in zaupanja vredno upravljanje, ki prinaša ustrezne informacije. Poleg tega pa tudi, da je treba vzpostaviti sodelovanje med deležniki v podatkovnem ekosistemu.