Skoči do osrednje vsebine

V bolnišnicah spet več sprejemov kot odpustov

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), in koordinator za bolniške postelje bolnikov s COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

V ponedeljek je bilo opravljenih 5022 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 981 testov ali 19,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 47.037 hitrih testov. V bolnišnicah se zdravi 507 bolnikov (včeraj 494, pred desetimi dnevi 436), od tega 96 na intenzivnih oddelkih. Umrlo je devet ljudi, vsi v bolnišnicah. Aktivnih okužb v državi je 10.874 in še vedno narašča. Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov znaša 829 (včeraj 820). 

Glede na včeraj potrjene pozitivne primere izstopajo naslednje občine: Celje (52), Šentjur (15), Žalec (27), Brežice (14), Novo mesto (26), Litija (17), Grosuplje (18), Ivančna Gorica (16), Koper (21), Piran (18), Nova Gorica (31), Sežana (14), Ljubljana (120) in Maribor (53).

Največje število hospitaliziranih bolnikov je bilo v sredini januarja, in sicer 1266, takrat je bilo tudi zasedenih največ intenzivnih postelj, in sicer 210, je podatke predstavil Carotta. Glede na zmanjševanje števila zasedenih postelj v bolnišnicah je določena izhodna strategija, ki predvideva ukinjanje covidnih oddelkov v bolnišnicah oziroma zmanjševanje potrebnega števila postelj, za kar je določenih pet faz strategije:

  • prva faza, ko število zasedenih postelj pade pod 900, določa, da vse bolnišnice za 15 odstotkov zmanjšajo posteljne zmogljivosti za covidne bolnike, oba klinična centra za 10 odstotkov in Golnik za 20 odstotkov. Topolšica in Sežana pa se že izključita in postaneta necovidni bolnišnici ter izvajata svojo predcovidno dejavnost;
  • druga faza, število zasedenih postelj pade pod 700;
  • tretja faza, število zasedenih postelj pade pod 500, ko se izločijo Ptuj, Trbovlje, Brežice in Izola;
  • četrta, število zasedenih postelj, pade pod 300: izključijo se Jesenice, Murska Sobota in Slovenj Gradec;
  • peta, število zasedenih postelj, pade pod 100: kot covidne bolnišnice ostanejo še oba univerzitetna klinična centra in Golnik.

Mora pa v vsakem urgentnem centru bolnišnic ostati covidna ambulanta za sprejem bolnikov, ki bi kazali simptome COVID-19. Od 13. marca spet zaznavamo večanje števila hospitaliziranih, kar je posledica sproščanja ukrepov in širjenja novih sevov.

Izvaja se merjenje količine virusa v odpadnih vodah na sedmih čistilnih napravah, v Domu starejših občanov Medvode in osnovni šoli v Dragomlju, je lokacije merjenj navedla Ravnikar. Trenutna gibanja kažejo povečanje količine virusa v odpadnih vodah za Maribor in Celje. Za območje Ljubljane NIB meri tudi delež različnih sevov, angleška različica je prisotna v 30 odstotkih vseh merjenj, osnovna različica virusa obsega 60 odstotkov.

Na povabilo Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije (JRC Ispra, Italija) je ekipa NIB s svojo ekspertizo sodelovala pri pripravi Priporočila o skupnem pristopu za vzpostavitev sistematičnega spremljanja virusa SARS-CoV-2 in njegovih različic v odpadnih vodah v EU. Priporočilo je bilo pozneje, to je 17. marca, izdelano in objavljeno na spletnih straneh Evropske komisije. V njem so podane smernice za vzpostavitev monitoringa v državah članicah EU, prav tako so predlagane tehnične specifikacije, ki bi morale biti zagotovljene ob monitoringu. Evropska komisija je omenjeno akcijo priprave priporočila sprožila v okviru HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority).