Skoči do osrednje vsebine

V Berlinu nagrajena glasbenica in skladateljica Petra Strahovnik

Nagrado Berlin 2021 za glasbo je prejela glasbenica in skladateljica iz Slovenije Petra Strahovnik, ki sicer živi in dela v Haagu.

Ob podelitvi, ki je potekala na spletu je bila Strahovnikova opisana kot izjemna raziskovalka zvoka, ki inovativno preoblikuje tradicionalno dihotomijo med telesom in občutji ter pri tem vzbudi trepetanje razuma.

Pri ustvarjanju "zvočnih pokrajin", kot so označili njeno delo, uporablja različne predmete iz vsakdanjega življenja, npr. plastično folijo. Petra Strahovnik je bila poleg skladatelja Vita Žuraja, pisateljice Nataše Kramberger, fotografa Primoža Bizjaka in sodobnega umetnika Vadima Fiškina tudi prejemnica prestižne rezidenčne štipendije 2020-2021 v Vili Concordii v Bambergu. Štipendija se je zaključila pred kratkim, v okviru Festivala kratkega filma v Bambergu pa bodo med 22. in 28. 3. 2021 prikazali tudi njen kratki film "BalerinanirelaB", ki je nastal kot spomin na Marka Sosiča ter govori o istoimenski operi, ki je nastala na podlagi Sosičevega romana "Balerina, Balerina".

Nagrajenki čestitamo!