Skoči do osrednje vsebine

Poziv k sodelovanju: Esejski natečaj OVSE-IFSH 2021 za študente in mlade strokovnjake: Nadzor konvencionalnega orožja ter ukrepi za krepitev zaupanja in varnosti

OVSE in IFSH v sodelovanju z Ženevskim centrom za varnostno politiko, Moskovskim državnim inštitutom za mednarodne odnose in Dunajskim centrom za razorožitev in neširjenje orožja vabita vse mlajše od 35 let, ki jih zanima vojaška varnost v Evropi k sodelovanju v esejskem natečaju z glavno nagrado 3.000 € in predstavitvijo eseja diplomatom na Dunaju.

Študente in mlade strokovnjake, do 35. leta starosti, ki so državljani sodelujočih držav OVSE in partnerjev za sodelovanje, vabijo, da predložijo izvirne eseje o kateri koli od naslednjih tem:

  • Vloga OVSE pri krepitvi zaupanja in stabilnosti ter zmanjšanju vojaških tveganj v Evropi, vključno z uporabo instrumentov za nadzor nad konvencionalnim orožjem (CAC) in ukrepi za krepitev zaupanja in varnosti (CSBM);
  • Vpliv novih tehnologij in novih vrst konvencionalnega orožja na varnost in stabilnost v Evropi;
  • Vloga novih tehnologij pri izboljšanju CAC in izboljšanju preverjanja;
  • Lekcije za povečanje vojaške stabilnosti in varnosti v Evropi na zgoraj omenjenih področjih, pridobljene iz drugih regi;
  • Potencialni prispevek pristopov, ki temeljijo na enakosti spolov, k zgoraj omenjenim področjem nadzora nad orožjem ter ukrepov za krepitev zaupanja in varnosti v Evropi.

Esejski natečaj ne zajema naslednjih tem: protiraketna obramba, pod regionalni konflikti, odvračanje in položaji jedrskih sil, hibridne grožnje, kibernetska varnost.

Trije zmagovalci natečaja bodo prejeli denarne nagrade do 3.000 EUR in potrdilo, ki ga bo podpisala generalna sekretarka OVSE. Glede na razmere, povezane s COVID-19, bodo zmagovalci povabljeni na Dunaj, da predstavijo svoje eseje na zasedanju foruma OVSE za varnostno sodelovanje. Druge nagrade vključujejo mesto na kratkem tečaju za neširjenje orožja in razoroževanje, ki ga ponuja VCDNP, možnost objave zmagovalnega eseja, bon za knjige v vrednosti 500 EUR in drugo sorodno gradivo.

Rok za oddajo esejev je v nedeljo, 1. avgusta 2021, ob 23.59 po dunajskem času (CET). Več o natečaju in pravilih sodelovanja si lahko preberete na spletni strani OVSE o natečaju.