Skoči do osrednje vsebine

Dan prevzema za Vego, prvi dobavljeni superračunalnik EuroHPC

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Superračunalnik Vega, nova infrastruktura EuroHPC na petaravni, ki ga delno financira Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) in gosti Institut informacijskih znanosti v Mariboru, bo začel delovati v aprilu.
Superračunalnik EuroHPC Vega

Superračunalnik EuroHPC Vega

Superračunalnik EuroHPC Vega svetovnega formata je bil danes tudi uradno prevzet. Potem ko je ponudnik Atos zaključil postavitev sistema, sta Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) in Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru podpisala prevzemni dokument.

Anders Dam Jensen, izvršni direktor EuroHPC JU, je ob tem povedal: "Danes je pomemben dan za Evropo in za evropski ekosistem visokozmogljivostnega računalništva. Začenjamo obirati sadove dela Skupnega podjetja EuroHPC in evropskih investicij v tehnološko prihodnost. Kljub vsem izzivom, ki jih je prinesel covid-19, bo superračunalnik Vega aprila v celoti pripravljen za uporabo. Že Vega bo občutno povečal računsko moč, ki je trenutno na voljo v Evropi. Rast pa se bo nadaljevala z letošnjim prevzemom še šestih drugih novih superračunalnikov v različnih državah članicah, kar bo ustvarilo vrhunski evropski superračunalniški ekosistem in pomenilo pomemben doprinos k evropski digitalni neodvisnosti.”

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a je ob tem povedal: "Z zagonom Vege, največjega superračunalnika v Sloveniji, smo v okviru operacije HPC RIVR s pomočjo evropskih sredstev in veliko lastnega vložka pridobili največjo raziskovalno infrastrukturo, ki je pomembna za naše raziskovalne projekte, razvoj znanosti in gospodarstva. S tem, ko je Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) prepoznalo potencial IZUM-a v tesnem sodelovanju s Slovenskim superračunalniškim omrežjem SLING, je Slovenija postala del vseevropske iniciative za izgradnjo evropskega superračunalniškega ekosistema (World Class Supercomputing Ecosystem in Europe). Superračunalnik Vega bo tako slovenskim kot tudi evropskim znanstvenikom omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih in dodatno pospešil razvoj na področju uporabe superračunalniških zmogljivosti v Sloveniji. Ob tej priložnosti se moram iskreno zahvaliti vsem, ki ste omogočili, da je ta projekt lahko zaživel.”

Prvi zaključeni superračunalnik od petih načrtovanih superračunalnikov na petaravni je infrastruktura Atos BullSequana XH2000 po imenu Vega, ki lahko izvede več kot 6,9 petaflopov oz. 6,8 milijona bilijonov izračunov na sekundo.

Superračunalnik je dobil ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi in bo spodbujal odprto znanost in podpiral raziskovanje in inovacije v Evropi. Od aprila naprej bodo širokemu razponu uporabnikov na voljo vodilne superračunalniške infrastrukture in storitve. Vega bo podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov. 

Superračunalnik Vega sofinancirata Skupno podjetje EuroHPC iz evropskih sredstev in IZUM; skupna vrednost investicije znaša 17, 2 milijona evrov.

Ozadje

Nabavno pogodbo za Vego so 1. oktobra 2020 podpisali Skupno podjetje EuroHPC, slovenski IZUM kot gostitelj in izbrani ponudnik Atos.  

Podjetje Atos je bilo izbrano na javnem razpisu za sodelovanje v aprilu 2020.

Računska moč Vege bo kmalu okrepljena s štirimi dodatnimi superračunalniki EuroHPC na petaravni, ki bodo postavljeni v naslednjih superračunalniških centrih:

in tremi superračunalniki EuroHPC skoraj na eksaravni v naslednjih superračunalniških centrih:

 Dodatne informacije

  • Tehnične specifikacije novega sistema so na voljo v tej rubriki na naši spletni strani.