Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o zaščiti človekovih pravic, južnem sosedstvu ter odnosom Unije s Turčijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so v neformalnem videokonferenčnem pogovoru z visoko komisarko Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice Michelle Bachelet obravnavali vprašanja zaščite in promocije človekovih pravic, razpravo pa so posvetili južnemu sosedstvu in odnosom Evropske unije s Turčijo.

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu med drugim izpostavil odnose Unije z Rusko federacijo, razmere v Gruziji, Venezueli, na Zahodnem Balkanu, Mjanmaru in v Etiopiji.

Ministri so z visoko komisarko OZN za človekove pravice Michelle Bachelet izmenjali mnenja glede ocene 46. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice in strateških vplivov ponovnega angažmaja Združenih držav Amerike v Svet za človekove pravice.

Minister dr. Logar je izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer na področju človekovih pravic v številnih državah. Izpostavil je pomen promocije in zaščite človekovih pravic po vsem svetu kot naš skupni cilj. Zaskrbljujoči so tudi vplivi pandemije covida-19 na položaj človekovih pravic po svetu, pri čemer bi morala biti po njegovem mnenju pandemija priložnost za ukrepanje v smeri ustrezne zaščite okolja. Poudaril je pomen hitrega in učinkovitega spopadanja z izzivi na področju človekovih pravic s strani Sveta OZN za človekove pravice s podporo in sodelovanjem vseh članic. Kot še posebej pomembno je izpostavil sodelovanje s podobno mislečimi partnerji, kot so Združene države Amerike.

Ministri so po pregledu dosežkov 25 let Barcelonskega procesa in razmer v regiji desetletje po arabski pomladi razpravljali o možnostih za izboljšanje prihodnjega sodelovanja z državami južnega sosedstva. Minister dr. Logar je podprl predloge za okrepljeno sodelovanje z državami južnega sosedstva, katerih stabilnost je pomembna za stabilnost in varnost celotne Unije in s tem tudi Slovenije. Podprl je Skupno sporočilo Službe EU za zunanje delovanje in Evropske komisije, v katerem je predlagana ambiciozna in inovativna agenda za Sredozemlje. Zavzel se je za krepitev političnega in strokovnega dialoga ter pozval k večji prisotnosti evropskih sogovornikov v državah regije. Izpostavil je vlogo EMUNI univerze s sedežem v Portorožu, ki lahko z nadgradnjo programov služi kot vzorčen primer evropske šole za južno sosedstvo.  

Razprava ministrov o Turčiji je potekala v luči priprav na Evropski svet 25. in 26. marca v kontekstu dogajanj v vzhodnem Sredozemlju ter odnosov med Unijo in Turčijo. Minister dr. Logar je pozdravil spremenjen odnos Turčije, ki v zadnjem obdobju izkazuje interes za izboljšanje odnosov z EU. Turčija ostaja za Unijo strateško pomembna. Slovenija podpira reševanje vseh odprtih vprašanj med EU in Turčijo v konstruktivnem dialogu, pri čemer mora Unija opredeliti pogoje in okvir za nadaljevanje dialoga ter sodelovanja s Turčijo, turška prizadevanja za izboljšanje odnosov z EU pa morajo biti utemeljena s konkretnimi dejanji. Minister dr. Logar je izrazil obžalovanje nad turškim odstopom od Istanbulske konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima.