Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. marca 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 19. 3. 2021 opravljenih skupaj 2.355.688 testiranj s PCR in HAG testi. 19. 3. 2021 je bilo opravljenih 40.030 testiranj, od tega 5.651 s PCR in 34.379 s HAG testi. Potrjenih je bilo 1.030 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,2 % pozitivnih PCR testov. Do 19. 3. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 182.286 in z dvema odmerkoma 103.865 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 19. 3. 2021 v bolnišnicah zdravili 458 bolnikov s COVID-19, od tega 88 na intenzivni negi, 71 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 6 oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 3. 2021 vključenih 430 pripadnikov Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 20 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere, podatke o številu okuženih s COVID-19 v svojih organizacijskih enotah ter upoštevali sprejete ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Nekatera ministrstva imajo med vikendom organizirano dežurstvo.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

 

Potresi

Ob 12.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Pivke, 51 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Pivke. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.59 je zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro pričela veljati zapora prometa 1. stopnje, na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina v občini Vipava. Zapora je veljala velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 20.27 je na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, zaradi burje začela veljati zapora prometa 2. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.06 si je pod Kriško steno nad Kranjski Goro turni smučar poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora, helikopter Slovenske vojske (SV) in dežurna ekipa za reševanje v gorah. Poškodovanega smučarja so na kraju oskrbeli, helikopter ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.57 se je na pobočju Seča planine nad Koroško Belo, občina Jesenice, poškodoval turni smučar. Posredovali so reševalci GRS Jesenice in Kranjska Gora, helikopter SV in dežurne ekipa za reševanje v gorah. Poškodovanega smučarja je helikopter prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 sta se na Poreznu, občina Tolmin, zaradi snežnega meteža izgubili dve planinki. Reševalci GRS Tolmin, enote Podbrdo, so peš odšli na Porezen, kjer so nepoškodovani planinki našli v bunkerju na malem Poreznu in ju pospremili v dolino do osebnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.04 je pri sečnji dreves v Stari Vrhniki, občina Vrhnika, veja padla na mladoletno osebo in jo poškodovala. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovano osebo oskrbeli in jo odpeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.37 sta v križišču na Celjski cesti v Vojniku trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posipali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Celje so na kraju pregledali in oskrbeli udeležene osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.21 sta na Celovški cesti v Ljubljani trčili osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci so oskrbeli dve poškodovani osebi in jih odpeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.20 je v Novi Cerkvi v občini Vojnik v stanovanjski hiši zagorel pomivalni stroj. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova Cerkev so požar pogasili, poškodovan stroj iznesli na prosto in prezračili prostore. Osebo, ki se je v požaru nadihala dima, so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Koper

Ob 15.52 so v ulici Izolska vrata v Kopru gorele saje v dimniku objekta. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so iz peči izvlekli žareča drva in očistili dimno tuljavo.

Ob 17.50 so v ulici Izolska vrata v Kopru ponovno zagorelo v dimniku objekta. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Ob 18.32 so v naselju Sv. Anton v občini Koper zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi – Čežarji so goreče saje pogasili in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 22.54 je na Kraljevi ulici v Kopru gorelo v stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper ter objekt prezračili in pregledali.

Izpostava Kranj

Ob 9.09 so v naselju Zminec, občina Škofja Loka, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka so počakali, da so saje dogorele, pregledali okolico objekta s termovizijsko kamero, lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje in mu naročili, da pokliče pristojno servisno službo.

Ob 19.03 so v naselju Spodnji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Spodnji ter Zgornji Brnik so počakali, da so saje dogorele in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.31 so v Križu, občina Komenda, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Križ in Moste so goreče saje pogasili, dimnik očistili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Ob 20.50 so gasilci PGD Brezovica ter Vnanje in Notranje Gorice posredovali na dimniškem požaru v stanovanjski hiši na Podpeški cesti na Brezovici. Ohladili so dimniško tuljavo ter svetovali obisk dimnikarske službe pred nadaljnjo uporabo.

Ob 22.41 je na Babnogoriški cesti na Lavrici, občina Škofljica, zagorelo seno v štali. Posredovali so gasilci PGD Lavrica, Pijava Gorica, Škofljica, Orle, Želimlje in Vrh nad Želimljami, ki so iz objekta odstranili približno 200 kubičnih metrov sena in ga zalili z vodo. Večje škode na objektu ni.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.50 je v Murski Soboti v Bakovski ulici prišlo do požara v stanovanjski hiši. Zgorel je inventar v eni od sob. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Bakovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 so v kraju Lokovec, občina Nova Gorica, zagorele saje v dimniški tuljavi v stanovanjskem objektu. Ogenj so pogasili in očistili dimnik gasilci PGD Čepovan in JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 15.13 so v kraju Vitovlje, občina Nova Gorica, zagorele saje v dimniški tuljavi v stanovanjskem objektu. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili, očistili dimnik in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 15.35 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Breginju v občini Kobarid. Gasilci PGD Breginj in Kobarid so goreče saje pogasili, očistili dimno tuljavo ter pregledali s objekt s termovizijsko kamero.

Ob 17.53 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Idrijskem Logu v občini Idrija. Gasilci PGD Črni Vrh so zavarovali kraj dogodka in dimno tuljavo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 19.15 so v Župančičevi ulici v Ilirski Bistrici gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili goreče saje,  očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 21.50 so na Orleku v Sežani, v dimniku stanovanjske hiše, gorele saje. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so goreče saje pogasili, očistili dimnik in ga pregledali s termo kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.01 je ob Travniški ulici v Celju zagorela suha trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 je ob Litostrojski cesti v Ljubljani med vrtički gorela počitniška prikolica. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili. Prikolica je uničena.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.37 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 20.47 je v bližini ulice Cesta na Gradec v Mirni gorel kup odpadnega materiala. Gasilci PGD Mirna so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojniki

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 so gasilci GB Ljubljana v Glavarjevi ulici v Ljubljani pogasili goreč zabojnik za smeti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.45 sta v Ulici Mikloša Kuzmiča v Murski Sobota zagorela komunalna zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Ob 20.20 je v Prešernovi ulici v Murski Soboti gorel kontejner za smeti. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so pogasili zabojnik z mešanimi komunalnimi odpadki.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Ob 11.37 so ob reki Bači, občina Tolmin, naleteli na topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kg. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in odstranila nevarno najdbo avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.50 so v Krstenicah, občina Kanal ob Soči, pri zunanjih delih naleteli na topovsko granato kalibra 65 milimetrov, z maso 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.40 je pri naselju Bistrica, občina Črnomelj, v gozdu občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so varno odstranili in na kraju uničili dve topovski granati kalibra 75 mm in ostanek minometne mine kalibra 81 mm, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 4.48 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah iztekala voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zaprli ventil za vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 20.22 so gasilci PGD Paloma posredovali v Sladkem Vrhu v občini Šentilj in pomagali reševalcem NMP Maribor prenesti obolelo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.04 so v Ulici Talcev v Trebnjem, ob prisotnosti policije, gasilci PGD Trebnje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kateri je bila onemogla starejša oseba. Reševalci NMP Trebnje so jo na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v ponedeljek pihal okrepljen severni veter, ki bo najbolj izrazit pod Karavankami in v vzhodni Sloveniji. Najmočnejši sunki bodo med 70 in 80 kilometri na uro.