Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan imenovan za člana izvršnega odbora Konference o prihodnosti Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vlada je na včerajšnji seji imenovala državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Gašperja Dovžana za člana izvršnega odbora Konference o prihodnosti Evrope.

Podlaga za delovanje Konference o prihodnosti Evrope je Skupna deklaracija Sveta, Evropskega parlamenta in Evropske komisije, ki so jo predsedniki omenjenih institucij slavnostno podpisali 10. marca 2021. Na čelu Konference o prihodnosti Evrope, katere uradna otvoritev je predvidena  9. maja 2021 v Strasbourgu, je skupno predsedstvo, sestavljeno iz predsednikov Evropskega parlamenta, Evropske komisije in predsedujoče države Svetu EU, torej bo v drugi polovici leta to vlogo prevzel slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Operativno vodstvo konference je v rokah izvršnega odbora, ki je sestavljen iz treh predstavnikov vsake od omenjenih treh institucij. Svet EU bodo zastopali ministri oziroma državni sekretarji predsedujočih držav v času delovanja konference, torej Portugalske, Slovenije in Francije.

Osrednji del razprav bo potekal na plenarnih zasedanjih Konference, na katerih bodo sodelovali predstavniki institucij EU, nacionalnih parlamentov, državljanov in drugih deležnikov. Dodatno bodo na evropski ravni organizirani različni tematski paneli, države članice pa so povabljene tudi k organizaciji svojih nacionalnih posvetovanj. Stičišče razprav na različnih ravneh je posebna digitalna platforma, vzpostavljena s strani Evropske komisije, kjer bodo objavljeni različni predlogi, pobude in poročila razprav ter napovedi posameznih dogodkov.

V okviru nacionalnih razprav je Ministrstvo za zunanje zadeve z včerajšnjim dnem organiziralo prvo razpravo. Državni sekretar Dovžan je z gostom, ki je na obisku v Sloveniji, Clémentom Beaunejem, državnim sekretarjem za evropske zadeve Francoske republike preko avdio-video konference sodeloval na okrogli mizi s študenti, ki je bila namenjena razpravi in iskanju odgovorov mladih, kakšno Evropo si želijo.