Skoči do osrednje vsebine

Vabilo Sveta Evrope k izrazu interesa za članstvo v Znanstveno-svetovalnem svetu Observatorija o poučevanju zgodovine v Evropi

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport želi seznaniti z vabilom Sveta Evrope k izrazu interesa za članstvo v Znanstveno-svetovalnem svetu / Scientific Advisory Council (SAC) novega Observatorija o poučevanju zgodovine v Evropi / Observatory on History Teaching in Europe (OHTE). Observatorij je bil vzpostavljen novembra 2020 z namenom zbiranja in objavljanja podatkov o tem, kako poteka poučevanje zgodovine v sodelujočih državah. V poskusnem obdobju delovanja Observatorija do leta 2023 je predvidena priprava dveh mednarodnih poročil.

Znanstveno-svetovalni svet bo zagotavljal akademsko, znanstveno in metodološko kakovost dela ter ne bo vključen v upravljanje Observatorija. Sestavljalo ga bo 11 neodvisnih strokovnjakov na področjih poučevanja zgodovine, izbranih po merilih geografskega in strokovnega ravnovesja ter ravnovesja med spoloma.

Člani Znanstveno-svetovalnega sveta ne bodo prejeli plačila za svoje delo. V primeru fizičnih sestankov bodo povrnjeni stroški poti v skladu s pravili Sveta Evrope.

Merila in postopki razpisa s povezavo na prijavni obrazec so objavljeni na spletni strani Sveta Evrope. V Sekretariatu organizacije so za več pojasnil na voljo na naslovu OHTE@coe.int.

V primeru zanimanja za članstvo v Znanstveno-svetovalnem svetu Observatorija Vas vljudno prosimo, da o tem obvestite tudi kontaktni osebi v Sloveniji. Na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo projekt spremlja svetovalec za področje zgodovine Vojko Kunaver (vojko.kunaver@zrss.si, 01 236 3136), na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport  koordinatorica za zadeve Sveta Evrope Sabina Melavc (sabina.melavc@gov.si, 01 400 5478).

Rok za oddajo vloge Svetu Evrope je 5. april 2021 do 13. ure po srednje evropskem času.