Skoči do osrednje vsebine

Ministrico obiskal direktor Agencije Evropske unije za temeljne pravice

Ministrico mag. Lilijano Kozlovič je danes obiskal direktor Agencije Evropske unije za temeljne pravice (FRA) Michael O'Flaherty.

Obisk direktorja FRA posamezne članice EU ponavadi poteka v času vsakokratnega mandata direktorja FRA, predvsem pa je bil tokratni obisk povezan  s tem, da je Slovenija v vlogi prihajajoče države, ki bo predsedovala Svetu EU. Ministrica se je uvodoma direktorju zahvalila za pripravljenost sodelovati z nami v času predsedovanja Slovenije Svetu EU in mu ob tej priložnosti predstavila vsebine našega predsedovanja, povezane s temeljnimi pravicami.

V okviru pristojne delovne skupine Sveta bo Slovenija  nadaljevala delo portugalskega predsedstva, povezano s pristopom EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. »Tekom našega predsedovanja bomo podpirali vse aktivnosti, ki vodijo k čim prejšnjemu zaključku pristopnih pogajanj,« je povedala ministrica Kozlovičeva.

Pomembna tema v času predsedovanja bodo tudi otrokove pravice. Evropska komisija pripravlja  Strategijo o otrokovih pravicah za obdobje 2021 – 2024, ki jo želimo nasloviti v času našega predsedovanja Svetu EU, saj bo, predvidoma, zajemala za nas zelo pomembne vsebine, kot so preprečevanje nasilja nad otroki in spodbujanje otrokom prijaznega pravosodja.

Ministrica in direktor FRA sta pregledala še nekatera druga področja skupnih interesov in priložnosti za krepitev sodelovanja med ministrstvom in FRA. Ob koncu obiska pa je ministrica Kozlovičeva direktorja O'Flahertyja povabila, da se udeleži konferenc na visoki ravni, ki ju bo, v okviru predsedovanja, organiziralo Ministrstvo za pravosodje. Gre za konferenco o etičnem vidiku uporabe umetne inteligence, s poudarkom na vpliv, ki ga ima lahko  umetna inteligenca na temeljne pravice, ter konferenco, ki bo naslovila problematiko sovražnega govora na spletu. Na dogodku bomo naslovili pomen Okvirnega sklepa o boju proti rasizmu in ksenofobiji ter bodočo iniciativo Evropske komisije za razširitev liste EU kaznivih dejanj na vse oblike kaznivih dejanj iz sovraštva in sovražnega govora.

Agencija Evropske unije za temeljne pravice (FRA) odločevalcem na ravni EU in v državah članicah zagotavlja neodvisne nasvete na podlagi analiz in raziskav, ter tako skrbi za boljšo informiranost in ciljno naravnanost razprav, politik in zakonodaje o temeljnih pravicah, zlasti na področju diskriminacije, dostopa do pravnega varstva, rasizma in ksenofobije, varstva podatkov, pravic žrtev, otrokovih pravic.

Ustanovljena je bila leta 2007 in ima sedež na Dunaju.

Ministrica in direktor stojita ob zastavi evropske unije
1 / 2