Skoči do osrednje vsebine

Prenova in modernizacija letališča Cerklje ob Krki korak k večji varnosti v vseh vremenskih razmerah

Na današnji redni tedenski novinarski konferenci sta vodja programa investicij na letališču Cerklje ob Krki iz Direktorata za logistiko Jože Lacko in nadporočnik Andrej Hostnik, častnik prvi pilot za varnost letenja iz Letalske šole Slovenske vojske, predstavila zaključek I. faze posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki.

Cilji posodobitve je izboljšanje pogojev za delovanje Slovenske vojske in opravljanje nalog Zavezništva, obenem pa posodobitev letališča omogoča tudi letenje ponoči in ob slabši vidljivosti.

V prvi fazi prenove smo podaljšali vzletno-pristajalno stezo, zgradili in osvetlili heliport, vzpostavili sistem osvetlitve, nove ploščadi, skladišča in hangarje, namestili nova navigacijska sredstva in opremo, dokončali smo kontrolni stolp, zgradili novo zgradbo za letalsko tehnično eskadriljo, vzpostavili nov kompleks goriv in nov gasilsko-reševalni objekt. V okviru prve faze smo zgradili celotno nadomestno cesto Drnovo-Zasap, ki omogoča dostop z večjimi vozili in prevoz goriva na letališče.

V drugi fazi prenove načrtujemo izboljšanje sistema za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečanje kapacitet za skladiščenje goriva izven letališča, izgradnjo oziroma izboljšanje vojaških logističnih kapacitet in vzpostavitev oziroma podaljšanje ceste za dovoz goriva Zasap-Črešnjice. Kot je na novinarski konferenci poudaril Jože Lacko iz Direktorata za logistiko, prenova pomeni rešeno vprašanje oskrbe z letalskim gorivom, saj so bili do sedaj edine kapacitete za hranjenje goriva v Luki Koper.

Vrednost celotne prenove letališča je 105,7 milijonov evrov. Od tega Ministrstvo za obrambo zagotavlja 33,7 milijonov evrov in NATO 72 milijonov evrov. Vrednost prve faze je 72,5 milijonov evrov (31,5 milijonov evrov Ministrstvo za obrambo in 41 milijonov evrov NATO), vrednost druge faze pa 33,2 milijonov evrov (2,2 milijonov evrov prispeva Ministrstvo za obrambo in 31 milijonov evrov NATO). V okviru prenove vlagamo tudi v lokalno infrastrukturo, v obnovo cest Drnovo-Zasap in Zasap-Črešnjice. Vrednost vlaganj Ministrstva za obrambo v lokalno infrastrukturo je več kot 5 milijonov evrov. V dela bo vključenih več kot 70 % slovenskih izvajalcev. 1. faza prenove se je začela leta 2009 in bo zaključena letos, druga se začenja letos (začela se je priprava projektne dokumentacije) in bo zaključena v letih 2027 in 2028.

Nadporočnik Andrej Hostnik je posebej poudaril, da prenova pomeni velik korak k modernizaciji operativnega letenja in usposabljanja pilotov v zahtevnih vremenskih razmerah.

Vojaško-civilno letališče Cerklje ob Krki je osrednje vojaško letališče Slovenske vojske, predstavlja vstopno točko v Republiko Slovenijo, zagotavlja infrastrukturno zaščito slovenskega zračnega prostora. Letališče je tudi logistična podpora vojaškim enotam članic zveze NATO in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi – vključno z gorivom.

Video posnetka: youtube Ministrstvo za obrambo (Robert Cotič)

Gasilsko-reševalni objekt

Navigacijska sredstva

Avdio-video konferenca: youtubeMORS

Nov gasilsko-reševalni objekt in gasilska vozila

Nov gasilsko-reševalni objekt in gasilska vozila | Avtor: Borut Podgoršek, MORS

1 / 4